CBBiH: Inflatorni pritisci slabe, a ekonomska aktivnost nastavlja usporavati rast

Centralna banka Bosne i Hercegovine  (CBBiH) procjenjuje da inflatorni pritisci slabe, ali da ekonomska aktivnost u prvoj polovini 2023. godine nastavlja usporavati rast, objavljeno je u novoj publikaciji “Brze procjene CBBiH za 2Q 2023. godine”.

 

 

CBBiH očekuje slabljenje inflatornih pritisaka do kraja trećeg kvartala 2023. godine i trenutna procjena ukupne inflacije za prvo polugodište iznosi 9,7 posto, a za devet mjeseci 8,1 posto.

– Očekujemo da je temeljna inflacija dostigla svoj vrhunac početkom drugog kvartala, ali da najznačajniji inflatorni pritisci u projekcijskom periodu dolaze iz domaće ekonomije. Naša trenutna procjena temeljne inflacije za prvo polugodište iznosi 6 posto, a za  devet mjeseci 5,6 posto. I dalje očekujemo usporavanje rasta realnog BDP-a u prvom polugodištu 2023. godine, ali ne i recesiju. Preliminarna procjena rasta realnog BDP-a za prvo polugodište iznosi 1,1 posto – kaže se u publikaciji CBBiH.

Kako se navodi, trenutno preovladavajući umjereni rizici za brze procjene su takvi da postoji vjerovatnoća korekcija procjene inflacije naviše u narednim periodima, a rasta realnog BDP-a naniže.

(FENA)