CBBiH – Zaštitu zakonito stečenog prava vlasništva zahtijevat ćemo sudskim putem

Općina Centar Sarajevo do danas nije ispunila preuzete obaveze po osnovu zahtjeva Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBiH) u vezi sa prihvatanjem alternativne lokacije za izgradnju poslovnog objekta – Glavne jedinice Sarajevo, saopćeno je iz CBBiH.

– Iako je općinska administracija sa načelnikom Srđanom Mandićem na čelu, na sastanku 19.10.2021. godine, čvrsto i odlučno uvjeravala predstavnike CBBiH da će sve postavljene zahtjeve ispuniti u predviđenom roku i da će uložiti maksimalan napor na stvaranju pretpostavki da se zamjena lokacija po dostavljenim prijedlozima Općine Centar realizuje, to se, nažalost, nije desilo – navodi se u saopćenju.

Iz CBBiH, istovremeno, upozoravaju da će zaštitu svojih prava zahtijevati sudskim putem.

– S obzirom da ovakav odnos prema CBBiH predstavlja još jednu u nizu potvrdu neozbiljnosti i ignorantskog odnosa prema državnom investitoru, želimo jasno poručiti da će CBBiH dalju zaštitu svojih interesa i zakonito stečenog prava vlasništva zahtijevati isključivo sudskim putem, uz insistiranje na utvrđivanju pojedinačne odgovornosti svih aktera koji su na bilo koji način učestvovali u kršenju zakonskih rokova i svjesno izbjegavali primjenu važeće legislative u postupku rješavanja zahtjeva CBBiH – ističe se u saopćenju.

Kako se nadalje navodi, CBBiH će istrajati u namjeri da svoje legitimno i legalno stečeno pravo vlasništva koristi u svrhe u koje je namijenjeno i u skladu sa zaključenim ugovorom.

(FENA)