Čelnici Distrikta i predstavnici Misije Svjetske banke o prioritetnim projektima za Brčko

– Čelnici Distrikta održali su u četvrtak u Gradskoj vijećnici sastanak s predstavnicima Misije Svjetske banke na kojem su prezentirani prioritetni projekti Brčko distrikta u okviru Regionalnog programa za integrirani razvoj koridora rijeka Save i Drine, koji za cilj imaju ojačati regionalne ekonomske integracije na zapadnom Balkanu.

Projektom je obuhvaćeno pet zemalja Balkana koje mogu kandidirati projekte iz područja monitoringa i upravljanja poplavama i obranama od poplava, zaštite životne sredine, prilagođavanja klimatskim promjenama i ekološke revitalizacije te razvoja održivog riječnog turizma, transporta i poljoprivrede. Program ujedno za cilj ima izgradnju infrastrukture zajednica te jačanje međuregionalne suradnje, priopćeno je iz Vlade Brčko Distrikta.

Predstavnici Svjetske banke pohvalili su priključivanje Brčko distrikta ovom tekućem programu te su razmatrali prezentirane prioritetne projekte koji se, među ostalim, odnose na izgradnju centra za upravljanje otpadom na području Distrikta, regulaciju korita rijeka Blizne i Brke, kao i izgradnju šetnice i biciklističke staze uz Savu.

Kako su kazali, predložene aktivnosti su prihvatljive i sukladne ciljevima projekta, pa je tako u idućem razdoblju nužno pristupiti procjeni aktivnosti i financijskom odobrenju Odbora Svjetske banke.

Inače, sastanku su nazočili gradonačelnik Distrikta Esed Kadrić, dogradonačelnik Anto Domić, glavni koordinator Vlade Željko Antić te čelnici Skupštine i predstavnici odjela i institucija Distrikta te predstavnici Misije, na čelu s voditeljicom projekta gospođom Berinom Uwimbabazi i specijalisticom za vodene resurse gospođom Zhimin Mao, kao i prvi zamjenik visokog predstavnika i supervizor za Brčko Michael Scanlan.

(FENA)