CIK proveo izbore transparentno i u zakonskim rokovima

Delegacija Ureda za demokratske institucije i ljudska prava pri OSCE-u (ODIHR) koja je posjetila danas Centralnu izbornu komisiju BiH saopćila je da je ova državna institucija provela prošlogodišnje izbore efikasno, transparentno i u zakonskim rakovima.

 

Cilj posjete bilo je predstavljanje završnog Izvještaja ODIHR-a o posmatranju izbora 2022. godine u Bosni i Hercegovini kao i diskusija о nalazima i preporukama ponuđenim u ovom i prethodnim završnim izvještajima ODIНR-a, te identifikacija oblasti za dalju saradnju uz poduzimanje konkretnih koraka različitih učesnika, а kako bi se izborno zakonodavstvo uskladili sa obavezama OSCE-a.

– CIK je proveo izbore efikasno, transparentno i u zakonskim rokovima, unatoč kašnjenjima uzrokovanim kasnom isplatom potrebnih sredstava i kritičnim nedostatkom ljudskih resursa – navedeno je, između ostaloga, u Izvještaju.

Napominju da je CIK održavao redovne sjednice koje su bile otvorene za javnost i prenošene su on-line, što je doprinijelo transparentnosti. Većina odluka donesena je jednoglasno i pravovremeno je objavljena na internetu, rečeno je u Izvještaju.

U delegaciji ODIHR-a su bili ambasador Peter Tejler, šef ODIНR-ove izbone posmatračke misije zadužen za Opće izbore u BiH održane 2. oktobra 2022. godine, viši izborni savjetnik ODIНR-a Aleksej Gromov, izbona savjetnica ODIНR-a Martina Barker­Ciganikova i koordinator projekta za podršku izbornim reformama na zapadnom Balkanu Raul Muresan, sapćeno je iz CIK-a.

(FENA)