Coca-Colinin projekt ‘Od izvora do mora’ nastavljen akcijom čišćenja u Mostaru

– Akcija čišćenja i odvojenog prikupljanja otpada u kampusu Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru okupila je u utorak volontere svih generacija, a održana je u okviru projekta “Od izvora do mora” te obuhvatila šire područje kampusa, kao i nekoliko manjih divljih deponija na samom rubu tog dijela grada.

Mostarska akcija je treća od pet akcija čišćenja planiranih u okviru navedenog projekta tokom ove godine koji Coca-Cola u saradnji sa partnerima, i uz podršku nevladinih organizacija i institucija, realizuje na različitim lokacijama u zemlji, saopćili su organizatori.

Prethodne dvije akcije čišćenja na području Općine Novo Sarajevo u Sarajevu i u Banjaluci angažovale su više od 250 volontera i volonterki. Očišćeni su parkovi, šetnice i izletišta u ta dva grada, dok je kampus mostarskog univerziteta nova lokacija.

Coca-Cola u Bosni i Hercegovini organizuje akcije u partnerstvu s Konzumom u BiH, te u saradnji s UG ”Ruke” koji je nosilac aktivnosti globalne inicijative „Lets do it” u BiH, lokalnih nevladinih organizacija aktivnih u polju očuvanja okoliša i volontera koji su učestvovali u akciji.

Organizatori ističu kako su podizanje svijesti o važnosti odgovornog upravljanja otpadom i odvojenog prikupljanja ambalažnog otpada te poticanje na akcije čišćenja vodenih i kopnenih površina i uopšte očuvanje životne sredine, temelji projekta “Od izvora do mora”.

Glavni cilj projekta je, kako navode organizatori, da podstiče i promoviše edukaciju i jačanje svijesti građana o značaju odgovornog odlaganja ambalažnog otpada, a posebno odvojenog prikupljanja otpada koje omogućava recikliranje.

Projekt će u ovoj godini biti nastavljen akcijama prikupljanja ambalažnog i drugog otpada u Zenici, koje će biti održane u petak, 24. juna, i finalno, 29. juna, na Velikom polju na Igmanu.

Coca-Cola u Bosni i Hercegovini osigurala je uputstva i opremu potrebnu za prikupljanje otpada, a akcijama u lokalnim zajednicama koordiniraju nevladine organizacije okupljene oko iste misije – svijeta bez otpada, navodi se u saopćenju.

Projekt podržavaju i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, Fond za zaštitu okoliša Federacije BiH, Agencija za vodno područje Jadranskog mora, JU Vode Srpske, Općina Novo Sarajevo, Grad Sarajevo, te kompanije Ekopak i Euro Beta, koje će se pobrinuti za odvoz prikupljenog otpada.

“Od izvora do mora” dio je dugoročnog sveobuhvatnog plana “Svijet bez otpada” kojim se Coca-Cola, među ostalim, obvezala da će do 2030. godine prikupiti i reciklirati istu količinu boca i limenki onoj koju stavlja na tržište te da će udio recikliranih materijala u primarnoj ambalaži biti najmanje 50 posto.

(FENA)