Čolak: Želim vjerovati da će Interresorna radna grupa nastaviti rad (VIDEO)

Zamjenik predsjedavajuće Interresorne radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva Bosne i Hercegovine Bariša Čolak je, nakon što danas zbog nedostatka kvoruma nije održana sjednica, izjavio novinarima da još uvijek želi vjerovati da će nastaviti s radom.

– Posebno što mi na ovoj našoj međuresornoj radnoj skupini ipak ne donosimo konačne sudove. Mi se ovdje probamo dogovoriti, probamo iskristalizirati naša stajališta i približiti se kako bismo jednostavno došli konačno do izmjena Izbornog zakona BiH – kazao je Čolak.

Izrazio je nadu da će Interresorna radna grupa nastaviti rad za desetak dana. Dodao je da želi vjerovati da će se uspjeti barem “ekipirati” i nastaviti rad, a temeljni preduvjet da bi nastavili rad je da imaju kvroum za odlučivanje.

– Mislim da ipak postoji jedan konsenzus da se dođe do izmjena i dopuna Izbornog zakona, međutim činjenica je da to ne vidimo na isti način. Bilo bi jako važno kad bismo mogli, a to po mom sudu jeste minimum, prije svega implementirali sve odluke Ustavnog suda BiH, sve presude Evropskog suda za ljudska prava. I kad bismo ove druge promjene koje se kolokvijalno nazivaju kao tehničke, međutim neke od njih su vrlo važne, kad bismo mogli doći do određenog stupnja suglasja oko barem onih najvažnijih stvari – kazao je Čolak.

Kaže da ono čega se on pribojava i gdje ne vidi još uvijek suglasje o tome kako i na koji način implementirati ove presude, prije svega Evropskog suda, ali jednako tako i Ustavnog suda BiH.

– Ako shvatimo da ove presude Evropskog suda zaista uklanjaju i trebaju ukloniti svaku diskriminaciju prema svakome od pojedinaca, to ne znači nužno da treba otvoriti novu diskriminaciju prema kolektivitetima, prema konstitutivnim narodima. Uostalom, to u svom obrazloženju vrlo jasno kaže i presuda u slučaju Sejdić-Finci. Mi možemo udovoljiti u potpunosti evropskim standardima, a da sačuvamo taj balans između konstitutivnih naroda. To nije velika mudrost ako se to želi – smatra Čolak.

(FENA)