Čolo: U parlamentarnu proceduru uputit ćemo dogovoreni paket o integritetu izbora

Zastupnica SDA u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i članica Interresorne radne grupe kazala je da će predstavnici međunarodne zajednice predložiti da se paket izmjena izbornog zakona koji se odnosi na integritet izbora uputi u parlamentarnu proceduru.

Čolo je kazala da je jučer imala razgovor s zvaničnicima Evropske komisije koji su radili na paketu integriteta izbora.

“Oni su rekli da bi do kraja sedmice dokument oni mogli dostaviti Interresornoj radnoj grupi za izmjenu izbornog zakona u Parlamentu. Vjerovatno će ići sa pismom koje bi potpisala ambasada SAD-a, ambasadorica OSCE-a i šef Misije EU u BiH kojim će oni sugerisati da mi to pustimo u parlamentarnu proceduru”, rekla je Čolo.

Dodala je da se mora napraviti Prijedlog izmjena i dopuna Izbornog zakona i onda pustiti u proceduru.

“Ukoliko ne bude volje u Interresornoj radnoj grupi ja ću inicirati da poslanici koji žele u Predstavničkom domu to da potpišu da ide kao naš prijedlog. Imam sigurno osam poslanika SDA koji će to podržati”, smatra Čolo.

Paket izmjena, između ostalog, podrazumijeva odredbe o finansiranju izbora.

“Ukoliko nije usvojen budžet da odluku donosi Vijeće ministara u doznačavanju sredstava. Sadrži odbore o imenovanju biračkih odbora, da se spriječi trgovina mjestima u biračkim odborima. Podrazumijeva pravilniju i sveobuhvatniju definiciju govora mržnje, zloupotrebe javnih sredstava u kampanji. Zatim, mirovanja mandata u slučaju da ako se neko nalazi u izvršnoj vlasti, a na izborima bude imenovan u zakonodavnu vlast može mandat staviti u mirovanje”, rekla je Čolo.

U tom slučaju, ističe Čolo, ušao bi neko drugi sa liste umjesto te osobe. Paket sadrži odredbe i koje se tiču broja birača i broja mandata, jer broj mandata trenutno nije saglasan broju birača.