Damir Arnaut: 75 posto građana BiH razmišlja kao i Naša stranka kad su ustavne promjene u pitanju

Skupština građana BiH usvojila je model ustavnih promjena gotovo identičan onom koji je u parlamentarnu proceduru uputila Naša stranka.

Tim povodom oglasio se Damir Arnaut, zastupnik Naše stranke u Parlamentu BiH:

„Ove građane okupila je Delegacija Evropske unije po metodi slučajnog uzorka, i oni proporcionalno odražavaju entitetsku, nacionalnu, spolnu, obrazovnu, i svaku drugu demografsku sliku Bosne i Hercegovine. Ovo doslovno znači da model koji su iznjedrili predstavlja stav preko 75 posto građana BiH, sa više nego dovoljnim omjerom iz svih naroda i oba entiteta. Ponosan sam što se radi o maltene istom prijedlogu koji je Naša stranka uputila u zvaničnu proceduru. Oba modela predviđaju jednog predsjednika u datom trenutku, koji ima ceremonijalne ovlasti i koji se posredno bira u državnom Parlamentu, dok se sve suštinske ovlasti trenutnog Predsjedništva prebacuju na Vijeće ministara BiH. Razlike po pitanju uslova za izbor i rotacije su toliko neznatne, da su nama obje varijacije ovog gotovo identičnog modela jednako prihvatljive“, kaže Arnaut.

Kada je Dom naroda u pitanju, prijedlozi su doslovno identični: Spajanje Predstavničkog i Doma naroda, te zaštita vitalnih interesa kroz ad hoc klubove u jednodomnom parlamentu.

Ovaj prijedlog, smatra Arnaut, poruka je svim domaćim političarima, ali i međunarodnoj zajednici: „Sada je jasno da građani nisu birali nacionalne stranke zbog njihovih vizija političkog ustrojstva zemlje. Ova poruka – koja je rezultat projekta u koji je Evropska unija uložila ogromnu sumu novca svojih poreskih obveznika – ne smije se ignorisati jer predstavlja konkretan dokaz šta građani zaista žele, a to je potpuno suprotno diskriminatornim modelima o kojim samoproklamovani nacionalni lideri upravo danas pregovaraju.“

Podsjećamo, Skupština građana je projekt Evropske unije zasnovan na modelu deliberativne demokratije u kojem su građani BiH  direktno izrazili stavove o ustavnim i izbornim reformama. Prijedlog su predstavnicima parlamentarnih stranaka jutros zvanično prezentirali Angelina Eichorst, te ambasadori EU, SAD-a i OSCE-a Sattler, Murphy i Kavalec.

(FENA)