Dan nezavisnosti BiH nizom događaja obilježen u BPK Goražde

Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine nizom događaja obilježen je i na području Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde. Brojne delegacije polaganjem cvijeća danas su odale  počast šehidima i poginulim braniocima na šehidskom mezarju i partizanskom spomen obilježju u naselju Kolijevke, spomen obilježju poginulim pripadnicima policije i spomeniku ubijenoj djeci Goražda.

Na svečanoj akademiji evocirane su uspomene na vrijeme prije 30 godina, kada se većina Bosanaca i Hercegovaca na referendumu izjasnila da želi nezavisnu i suverenu državu.

– Prvi mart je jedan od najznačajnijih datuma u povijesti BiH jer je  29. februara i 1. marta  1992. godine većina građana  potvrdno na referendumu rekla da želi obnoviti svoju nezavisnost i suverenost države koja ima hiljadugodišnju tradiciju koju nikada i niko neće dovesti u pitanje. Danas obilježavamo 30 godina ali proslavit ćemo ih još puno iako se sile mraka ne predaju, nasrću na BiH i dovode u pitanje njen opstanak,  ali onih koji vole BiH, siguran sam, ima daleko više – kazao je predsjedavajući Gradskog vijeća Goražde Bahro Obuća.

Poručio je da je na svima, a posebno političarima da daju još veći doprinos i da, kako je rekao, u svakoj prilici i na svakom mjesti daju  prednost državi

– Zajedničkim snagama, povjerenjem i pravljenjem istine od istine a nikako laži, danas kao nikad ranije potrebna nam je punopravna država BiH i svaki njen pedalj teritorije – kazao je gradonačelnik Goražda Ernest Imamović.

Premijerka BPK Goražde Aida Obuća je između ostalog naglasila da vjeruje kako  bi i danas većina građana BiH izabrala nezavisnost,  iako retrogradne sile čine sve da je učine nemogućom državom.

– Suprotstavit ćemo im se  tako što ćemo više nego ikada raditi na jačanju državnih institucija, vraćati povjerenje građana u pravedan sistem i ono što radimo i što ćemo ovaj prostor, zatrovan mržnjom, očistiti od ružnih riječi i djela i jačati naše međusobne ali i veze sa našim susjedima, drugim i drugačijim – poručila je Obuća.

Predsjedvajuća Skupštine BPK Goražde Aida Sirbubalo  naglasila je da je današnji praznik, praznik ponosa, solidarnosti  i odlučnosti.

Na svečanoj akademiji promovisani su najuspješniji učenički  literarni i likovni radove o temi 1. marta – Dana nezavisnosti BiH.

(FENA)