Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine obilježen u Potočarima

Polaganjem cvijeća i odavanje počasti žrtvama genocida u mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari danas je obilježen Dan nezavisnosti BiH.

Cvijeće su položilie predstavnici Udruženja koja okupljaju preživjele žrtve genocida, Općine Srebrenica, Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari, Organizacija porodica šehida Srebrenica i Organizacija ratnih vojnih invalida,  potpredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić, predstavnici Samostalnog sindikata PPDIVUT BiH, djeca iz HO MFS EMMAUS Srebrenica, kao i građani koji su došli iz Sarajeva, Maglaja i Bihaća.

Predsjedavajući Upravnog odbora Memorijalnog centra Potočari Ševket Hafizović obratio se prisutnim i čestitao 1.mart Dan nezavinosti Bosne i Hercegovine.

– Naš zajednički život neće biti zatrovan mržnjom i osvetom, ali budućnost ne može biti građena bez istine. Istina je jedna, jedina i vječna koja je dokazana u Međunarodnom sudu pravde u Hagu. Mi ćemo ići putem istine, a i oni koji istinu negiraju će morati da je prihvate kad tad – kazao je Hafizović.

Nakon polaganja cvijeća u prostorijama Memorijalnog centra u 13.00 sati bit će premijera dokumentarnog filma „U sjeni minareta“, dok je okupljanje učesnika obilježavanja planiran za 13.30 ispred Kulturnog centra u Srebrenici gdje će biti održan kulturni program.

Također, u sklopu obilježavanja Dana nezavisnosti BiH bit će dodijeljene nagrade za najbolje likovne i literalne radove, a sponzor dodjele nagrada je Udruženje Dobro.ba.

U poslijepodnevnim satima u prostorijama MFS „EMMAUS-a“ bit će održana priredba koju su pripremili korisnici Dnevnog centra u Potočarima.

Organizatori obilježavanja Dana nezavisnosti BiH su zamjenik načelnika Općine Srebrenica Hamdija Fejzić, predsjednik Skupštine općine Srebrenica Salko Tursunović, Udruženje „Moja adresa Srebrenica“, Udruženje građana „ Djeca Srebrenice – Nove generacije“ Srebrenica, MFS „EMMAUS“, Potočari, i MHD „Merhamet“ Srebrenica, a pomoć za obilježavanje Dana nezavisnosti BiH podržalo je Udruženje Dobro.ba i drugi.

(FENA)