Delegacija Bosne i Hercegovine u posjeti Globalnoj alijansi za cjepiva (GAVI)

Delegacija Bosne i Hercegovine, predvođena ministricom civilnih poslova BiH Ankicom Gudeljević, boravila je u službenoj posjeti Globalnoj alijansi za vakcine (GAVI), te se tom prilikom sastala sa direktorom COVAX Ureda Santiagom Cornejom.

Pored ministrice Gudeljević, u delegaciji su bili ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike SrpskeAlen Šeranić, direktor Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH Siniša Skočibušić, koordinator Sektora za zdravstvo Ministarstva civilnih poslova BiH Dušan Kojić i voditelj Ureda ministrice civilnih poslova BiH Davor Bošnjak.

Na sastanku su predstavljeni svi izazovi i problemi sa kojima se suočila BiH u procesu nabave vakcina putem COVAX mehanizma.

Poseban naglasak je stavljen na raspored preostalih sredstava kao i buduće potrebe Bosne i Hercegovine u okviru COVAX mehanizma nabave vakcina protiv zaraznog oboljenja COVID-19.

Direktor Cornejo je upoznao delegaciju sa portfeljom COVAX mehanizma kao i budućom dinamikom isporuke preostalih vakcina.

Razgovarano je o različitim modelima buduće saradnje koji će biti predstavljeni entitetskim vladama, temeljem čega će se donijeti odluka o nastavku saradnje sa GAVI-em, saopćeno je iz MCP BiH.

(FENA)