Delegacija Kantona Sarajevo posjetila povratnike u Janju

Delegacija Kantona Sarajevo, koju su činili ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Ivana Prvulović, ministar kulture i sporta Samir Avdić ,te zastupnici u Skupštini KS Elmedin Konaković i Aljoša Čampara, proteklog vikenda posjetila je bijeljinsku Janju, gdje je sa povratnicima razgovarala o svakodnevnim izazovima s kojima se susreću.

Također, obišli su i uspješnu firmu „Steco centar“, koja zapošljava značajan broj povratnika, te TV Podrinje i javnu kuhinju Fond solidarnosti “Hasna”, saopćeno je iz Kantona Sarajevo.

Predstavnici Kantona Sarajevo prisustvovali su i svečanosti povodom otvaranja tribine, nakon izgradnje krova na stadionu FK “Podrinje”. Izgradnju je većim dijelom finansiralo Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS, u okviru sredstava za pomoć održivom povratku. Stadion je od izuzetnog značaja za povratnike, s obzirom da na njemu trenira više od 100 dječaka i djevojčica.

Ministrica Prvulović izvela je početni udarac na utakmici omladinskih pogona domaćina FK “Podrinje” Janja i OFK „United“ iz Bijeljine.

– U okviru svoje nadležnosti Ministarstvo kontinuirano ulaže napore da kreira uslove koji će povratak učiniti održivim u svim segmentima života povratnika, te je Ministarstvo, na osnovu javnog poziva za pomoć održivom povratku, dodijelilo sredstva za potrebne radove na tribini – kazala je ministrica Prvulović.

Ministarstvu je uime FK “Podrinje” dodijeljena zahvalica, koju je uručio Vahidin Musemić, legenda bh. fudbala.

(FENA)