Delegacija OSCE-a posjetila Hotel Valter u kojem su smještene ukrajinske izbjeglice

Delegacija OSCE-a zajedno s međunarodnim i bh. zvaničnicima, te predstavnicima organizacija civilnog društva posjetila je danas Hotel Valter u Sarajevu u kojem su smještene ukrajinske izbjeglice.

Tom prilikom održali su sastanak za koji je koordinator OSCE-a za ekonomske i okolišne aktivnosti Igli Hasani, koji boravi u dvodnevnoj posjeti BiH, rekao da je bio prilika da se razmotre načini za proširenje saradnje različitih aktera.

– Misija OSCE-a u BiH pod rukovodstvom ambasadorice Kathleen Kavalec činila je i čini mnogo na jačanju kapaciteta različitih institucija ove zemlje. Bit će mi veliko zadovoljstvo da sagledam i druge prilike za pružanje podrške i ostvarenje saradnje u sferi okolišnih i ekonomskih aktivnosti – rekao je Hasani.

Hotel Valter predstavlja prvi primjer ponovne upotrebe oduzete imovine u BiH, kojom upravlja Agencija za upravljanje oduzetom imovinom FBiH. Direktor ove agencije Vinko Jakić rekao je da zadnjih godina aktivno sarađuju sa OSCE-om od koga dobijaju svaku vrstu pomoći. Ta podrška se, među ostalim, ogleda u oblasti edukacije za nosioce pravosudnih funkcija, kao i za izazov koji ima čitava Evropa i svijet u vezi sa smještajem ukrajinskih izbjeglica.

– Vlada FBiH je prije dva mjeseca, na prijedlog ove agencije, osigurala smještaj s ishranom za izbjeglice iz Ukrajine u Hotelu Valter. Na današnjem sastanku smo istakli da Federalna vlada i građani FBiH stoje na raspolaganju svim izbjeglicama iz Ukrajine, da su dobrodošli u BiH i da ćemo im pružiti svaku vrstu pomoći s obzirom da je narod u BiH u svojoj bliskoj prošlosti imao takvu situaciju – istakao je Jakić dodajući da su izbjeglicama iz Ukrajine trenutno na raspolaganju dva sprata ovog hotela i da se uglavnom radi o ženama i djeci.

Crveni križ Federacije BiH i struktura Crvenog križa u BiH, kako je rekao koordinator za migracije u Crvenom križu FBiH Haris Magrdžija, uključen je u odgovor na humanitarne potrebe izbjeglica iz Ukrajine koji borave u našoj zemlji.

– Zajedno sa partnerima, domaćim i međunarodnim akterima i vladinim institucijama pružamo različite vidove humanitarne podrške osobama koje su u BiH. Danas imamo oko 350 osoba, Ukrajinaca za koje struktura Crvenog križa ima kontakt i kojima na dnevnoj osnovi pružamo podršku koja im je potrebna – naveo je Magrdžija.

Dodao je da njihovo osoblje i volonteri na terenu prenose da su korisnici usluga zadovoljni prijemom u BiH jer se čitavo društvo potrudilo da njihov boravak učine što je moguće boljim.

(FENA)