Delegacije Gradskog vijeća Sarajeva i Kantona Sarajevo posjetile Franjevačku teologiju

Delegacija Gradskog vijeća koju je predvodio predsjedavajući Jasmin Ademović s delegacijom Vlade Kantona Sarajevo i predstavnikom Općinskog vijeća Stari Grad obišla Franjevačku teologiju u Sarajevu, a domaćin im je bio fra. Emanuel Josić.

Predsjedavajući Gradskog vijeća Sarajeva, ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade KS Aleksandra Nikolić, ministar kulture i sporta KS Samir Avdić, zamjenik predsjedavajućeg Općinskog vijeća Stari Grad Damir Saračević i gradski vijećnici Samir Bejić i Alem Logo, su sa fra. Josićem razgovarali o radu Franjevačke teologije, jedne od najstarijih visokoškolskih ustanova u BiH.

Josić je upoznao goste s radom Franjevačke telogoije koja je ujedno i jedina u regiji i šire, te im je predstavio projekt obnove amfiteatra koji se nalazi u sklopu objekta Franjevačke teologije.

Predsjedavajući Ademović je iskazao razumijevanje za ukupnu situaciju, te kazao da će Grad Sarajevo, u okviru svojih mogućnosti, podrži rad Franjevačke teologije. Upoznao ih je s aktivnostima na realizaciji stvaranja boljih uslova za rad te visokoškolske ustanove.

Napomenuo je da je Klub gradskih vijećnika Narod i Pravda, podnio inicijativu da Grad Sarajevo razmotri mogućnost finansijske pomoći za obnovu amfiteatra Franjevačke teologije, kako bi učenici dobili adekvatan prostor za predavanje, a ljubitelji kulturnih i drugih manifestacija koje se održavaju u amfiteatru nov i uređen prostor gdje bi se očuvala multikulturna karizma, koju franjevci stoljećima podupiru, saopćeno je iz Gradskog vijeća Sarajeva.

(FENA)