Delegacije Švedske i Finske putuju u Ankaru na razgovor s Turskom o njihovom članstvu u NATO-u

Finska i Švedska u srijedu će poslati delegacije u u Ankaru kako bi pokušale razriješiti protivljenje Turske njihovim zahtjevima za članstvo u vojnom savezu NATO, izjavio je u utorak finski ministar vanjskih poslova Pekka Haavisto.

– Šaljemo obje naše delegacije u posjetu Ankari, zapravo i švedsku i finsku. To će se desiti sutra, tako da se dijalog nastavlja – izjavio Haavisto tokom panel rasprave na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, koji se protivio ulasku Švedske i Finske u NATO, u subotu je telefonski razgovarao s čelnicima dvije nordijske zemlje.

Turska tvrdi da Švedska i Finska kriju ljude povezane s militantnom grupom Radnička partija Kurdistana (PKK) i sljedbenicima Fethullaha Gulena, koga Ankara optužuje da je organizirao pokušaj državnog udara 2016. godine.

– Razumijemo da Turska ima izvjesne vlastite sigurnosne brige u odnosu na terorizam. Mislimo da se ta pitanja mogu riješiti. Postoje i neka pitanja koja nisu direktno povezana s Finskom i Švedskom, nego i s drugim članicama NATO-a – kazao je Haavisto, prenosi Reuters.

(FENA)