Desetine demonstranata ubijeno u Kazahstanu, kriza eskalira

Sigurnosne snage u Kazahstanu ubile su desetine demonstranata tokom noći dok su pokušavali upasti u upravne zgrade u najvećem gradu u zemlji Almatyju, saopćila je policija lokalnim medijima u četvrtak, dok su se demonstranti već treći dan okupljali protiv vlade.

Nekoliko oklopnih transportera i deseci vojnika koji se kreću pješice viđeni su kako ulaze na glavni trg u Almatyju u četvrtak ujutro, dan nakon što je sigurnosni savez predvođen Rusijom ponudio slanje mirovnih snaga kako bi smirili nemire.

Prema svjedocima Reutersa, čuli su se pucnji dok su se snage sigurnosti približavale masi.

U Kazahstanu, u protestima izazvanim poskupljenjem goriva ubijeno je osam policajaca i pripadnika nacionalne garde u utorak i srijedu, što je potaknulo predsjednika Kassym-Jomarta Tokayeva da proglasi vanredno stanje i zatraži pomoć od Moskve i njenih saveznika.

Državna televizija izvijestila je u četvrtak da je Nacionalna banka Kazahstana odlučila obustaviti rad banaka u zemlji zbog sigurnosti njihovih radnika.

Internet u zemlji uglavnom ne radi.

Kazahstanski predsjednik apelirao je na međunarodnu pomoć nakon što su protesti postali smrtonosni.

Potaknuti bijesom zbog poskupljenja goriva, protesti su se brzo proširili i zauzeli širu opoziciju Tokayevog prethodnika Nursultanu Nazarbajevu, koji je zadržao značajnu moć iako je dao ostavku 2019. nakon gotovo tri decenije vladavine.

Nazarbajev ( 81 godina), nadaleko je viđen kao glavna politička snaga u Nur-Sultanu, namjenski izgrađenoj prijestolnici koja nosi njegovo ime. Vjeruje se da njegova porodica kontrolira veći dio ekonomije, najveće u srednjoj Aziji. Nije se vidio niti čuo od početka protesta.

Reputacija stabilnosti srednjoazijske nacije Kazhastana  pod vlašću Nazarbajeva pomogla je privlačenju stotina milijardi dolara stranih ulaganja u naftnu i metalnu industriju te zemlje.

No, mlađa generacija zahtijeva liberalizaciju kakva se vidi u drugim bivšim satelitskim državama Sovjetskog Saveza. Protesti su najgori u Kazahstanu – zemlji pet puta većoj od Francuske s populacijom od gotovo 19 miliona ljudi – u više od desetljeća, navodi AFP.

(FENA)