DF o pozivu za imenovanje sudija Ustavnog suda FBiH: Schmidt reklamira HDZ

Iz Demokratske fronte smatraju da visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt pozivom predsjedniku i potpredsjednicima FBiH da imenuju sudije u Ustavni sud FBiH, reklamira kooperativnost HDZ-a, ali i smatra građane BiH “glupima”.

Smatraju iz DF-a da Schmidt građane BiH smatra “intelektualno potkapacitiranima i zaostalima”.

“Schmidtov poziv predsjedniku Federacije BiH i potpredsjednicima Milanu Dunoviću i Meliki Mahmutbegović da bez daljeg odlaganja izvrše imenovanje sudija na upražnjenim mjestima u Ustavnom sudu FBiH još je jedan dokaz toga. On ničim izazvan apeluje na Dunovića i Mahmutbegović, a zna da je jedini krivac i jedini koji blokira pomenuta imenovanja, Marinko Čavara”, ističu iz DF-a.

Mišljenja su da je izjednačavanje odgovornosti “postao manir” predstavnika međunarodne zajednice u BiH koji državi ne žele dobro te da je od toga “još gora Schidtova zadnja mjera, kojom se želi reklamirati navodna kooperativnost HDZ-a”, isključivo kako bi se pronašao bilo kakav izgovor za nametanje aparthejda kroz Izborni zakon BiH.

“Na žalost, ovo nije prvi put da Schmidt računa sa uspavanošću građana i probosanskih političkih opcija, kako bi podvalio i podmetnuo HDZ-ov prijedlog…obzirom na brojnost dobronamjernih savjeta koje je s tim u vezi dobio, ne može se izvući drugačiji zaključak od onoga koji upućuje na to da Schmidt smatra kako je većina građana u BiH, naprosto glupa”, ističu iz DF-a.