DF: Sumnjamo u namjere Eichhorst jer je udaljila građanske stranke iz ključnih pregovora

U DF-u su ocijenili da je narušen kredibilitet pregovora o izmjenama Izbornog zakona, a kao razlog zašto tako misle su istakli tvrdnju da su građanske stranke udaljene iz pregovora.

Poručili su da je direktorica pri Evropskoj službi za vanjske poslove Angelina Eichhorst pristrasna optuživši je da je građanske stranke udaljila iz pregovora. Shodno tome, sumnjaju u njene namjere.

“Odlukom da građanske stranke mogu učestvovati samo u tehničkom, ali ne u političkom dijelu razgovora, duboko se narušava kredibilitet pregovaračkog procesa te s tim u vezi izražavamo opravdane sumnje u namjere Eichhorst i pregovaračkog formata kojeg je okupila”, naveli su u DF-u.

Naglasili su da građanske stranke imaju najviše zastupnika u Parlamentu Bosne i Hercegovine te da pojedine koje učestvuju u pregovorima o isključivo političkim promjenama imaju jednog ili nijednog zastupnika.

Uistinu, SDP, DF i Naša stranka u Parlamentu BiH imaju čak 11 zastupnika, dok SBB, NiP i NES koji učestvuju u ključnim pregovorima imaju svega tri zastupnika ukupno.

“Građanske stranke su se odazvale pozivu međunarodnih medijatora i iskazale volju za učešćem u pregovorima i demokratskim razgovorima, ali tu volju Eichhorst očito ne uvažava”, zaključili su u DF-u.

Podsjećamo, ove sedmice su nastavljeni pregovori o izmjenama Izbornog zakona, ali dogovor još nije postignut. Danas je održana prva runda sa novim američkim ambasadorom u BiH kao medijatorom.