Dodijeljene literarne nagrade ‘Enes Ratkušić’

Dodjela četvrte po redu literarne nagrade “Enes Ratkušić”, koju za stolačke maturante organiziralo Udruženje Stočana “Bregava”, upriličena je u nedjelju u Stocu, a prvo mjesto i novčanu nagradu od 300 maraka za najbolji rad na temu “Kameni spavač se probudio” osvojio je Almin Pehilj.

Druga nagrada (200 KM) pripala je Ahmedu Haračiću, a treća (100 KM) Ajli Medar. Osim novčanih nagrada maturantima su dodijeljeni i drugi prikladni pokloni.

Priznanja i novčane nagrade maturantima su uručili članovi žirija Filip Mursel Begović i Jasminko Šarac, te Enesova supruga Suada Ratkušić.

Predsjednik Udruženja Stočana „Bregava” Omer Korjenić kazao je da je ova nagrada namijenjena stolačkim maturantima s namjerom da potakne literarne talente, ljubav prema svom zavičaju, ali i da se pamti djelovanje pokojnog Enesa Ratkušića kao autora više knjiga, novinara i sociologa.

Inače, pristigle radove ocijenio je stručni žiri u sastavu: Filip Mursel Begović, glavni i odgovorni urednik magazina „STAV” (predsjednik), Hasan Eminović, novinar i publicist (član) i Jasminko Šarac, književnik (član).

“Je li to taj Kameni spavač kojega budimo, naš identitet, tradicija? Ne možemo si dopustiti nikada jednoznačnost, pa i Dizdarova poezija svoju univerzalnost i bezvremenost duguje svojoj višeznačnosti i značenskoj slojevitosti. Vidimo to i po vašim radovima. Odnosno, želimo reći da je svaka asocijacija legitimna, ali dajte da prvo definiramo koga budimo, tko je spavač?”, kazao je u svom obraćanju prisutnima predsjednik stručnog žirija Filip Mursel Begović.

Radovi nagrađenih maturanata bit će objavljeni na web i Facebook stranici Udruženja Stočana „Bregava”, kao i u sljedećem izdanju magazina „STAV”.

(FENA)