Dodik nastavio sa šovinističkim uvredama optužujući druge narode za fašizam

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik prisustvovao je danas na obilježavanju Dana pobjede nad fašizmom u Banjoj Luci, gdje je nastavio sa govorom mržnje i zapaljivom retorikom.

Dodiku je očigledno posebno zasmetala današnja izjava člana Predsjedništva BiH Željka Komšića koji je rekao da BiH danas uz Dan pobjede nad fašizmom slavi i Dan Zlatnih ljiljana.

“Nazvati Armiju RBiH i Zlatne ljiljane antifašističkim pokretom, kako to čini Željko Komšić, nije samo historijski revizionizam, već i bezobrazluk nedovršenog čovjeka koji se ovim nastupom sprema za još jednu izbornu krađu mjesta koje mu ne pripada, a koje je u tri mandata već krao”, kazao je Dodik.

Dodik je, metodom potpuno obrnute logike optužio Komšića da prisvaja antifašistički pokret iz Drugog svjetskog rata, a odmah nakon toga je rekao da su nosioci tog pokreta bili isključivo Srbi.

U njegovom sumanutom pokušaju revizije historije izjavio je da “takav pokret u BiH nisu imali drugi narodi”, a onda optužio Komšića da je za druga dva naroda kazao da su fašistički, iako je sam to prethodnom rečenicom ustvrdio za druge. “Narod kome se on (Komšić) danas obraća uglavnom je bio regrutovan u Handžar diviziji koja je bila fašistička formacija u BiH sve do kraja rata kada su se priklonili pobjednicima. Uz tu historijsku krađu, Komšić bi još da podvali da je Armija RBiH bila antifašistička vojna organizacija koja se borila protiv fašista, čime je dva konstitutivna naroda u BiH označio fašistima”, rekao je Dodik.

U nastavku se obrušio na Armiju RBiH i Zlatne ljiljane, ustvrdivši da su oni bili “nastavak profašističkih snaga iz Drugog svjetskog rata koje su sarađivale sa nacističkom Njemačkom i tzv. Nezavisnom državom Hrvatskom u kojoj je pobijeno više stotina hiljada Srba”.

“Armija BiH je zločinačka organizacija koja je organizovala logor i njihovi komandanti su odgovarali za ratne zločine. Oni su u svom sastavu imali odred El Mudžahedin, koji je činio svirepe zločine koje je svijet upoznao kada se to tek počelo činiti nad njima u Siriji i drugim mjestima. Takva vrsta revizionizma u kome se pokušavaju pribaviti tekovine narodnooslobodilačkog rata za narod koji nije učestvovao u narodnooslobodilačkom ratu, tek rijetki muslimani tog vremena su bili u narodnooslobodlilačkoj vojsci, a komunistički sistem je zato što je tražio i formirao svijest o bratstvu i jedinstvu i posebno isticao”, kazao je Dodik danas u Banjaluci.

Dio “Besmrtnog puka” je i ambasador Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini Igor Kalabuhov.

“Neonacizam diže glavu, ali mi ćemo doći tamo gdje moramo doći. Danas je dan solidarnosti između ruskog i srpskog naroda”, poručio je Kalabuhov.

Manifestacija “Besmrtni puk”, prvi put je održana u Rusiji 2014. godine, radi očuvanja ličnog sjećanja na stradale u Drugom svjetskom ratu, a održava se i u drugim zemljama, ne samo u Evropi. Ove godine američke i britanske vlasti zabranile su je na svojoj teritoriji.