Dodik: Sporazum BiH i Britanije veoma štetan za interese RS

Počela je posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske u Banjoj Luci, sazvana na zahtjev člana Predsjedništva BiH i lidera Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorada Dodika.

Skupština treba da se izjasni nakon odluke tročlanog Predsjedništva Bosne i Hercegovine, donesene 8. juna uz Dodikovo protivljenje, koja nalaže pokretanje postupka pregovora između Bosne i Hercegovine i Velike Britanije radi zaključivanja sporazuma o partnerstvu, trgovini i saradnji.

Dodik je ovu odluku državnog predsjedništva proglasio štetnom po vitalne interese Republike Srpske, jednog od bh. entiteta, zatraživši da se o tome izjasni i entitetska skupština.

Dodik je tokom sjednice rekao da je Sporazum o partnerstvu, trgovini i saradnji između BiH i Velike Britanije veoma štetan po vitalne interese Republike Srpske zbog brojnih manjkavosti koje su, između ostalog, utvrdila nadležna ministarstva u Vladi Republike Srpske. Dodik je rekao u Narodnoj skupštini da je zamjerke na Sporazum iznijelo Ministarstvo privrede i preduzetništva Republike Srpske, Ministarstvo trgovine i turizma, Ministarstvo za evropske integracije i međunarodnu saradnju i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

On je rekao da je veto donio vršeći koordinaciju sa nadležnim institucijama Republike Srpske koje su zajedno s njim utvrdile da se na ovom planu ne uvažavaju status i nadležnosti RS-a. “To je u ovakvoj situaciji bilo potrebno jer su interesi Srpske najvažniji”, poručio je Dodik.

On je konstatovao da se ovakvim sporazumima derogira uloga institucija Srpske koje nisu adekvatno uključene u realizaciju tog posla u skladu sa Ustavom i svojim nadležnostima. Članovi NSRS će se po okončanju rasprave na današnjoj sjednici izjašnjavati o Dodikovom proglasu.

Velika Britanija je u aprilu ove godine objavila da uvodi sankcije Miloradu Dodiku, kao i predsjednici RS-a Željki Cvijanović. Prema obrazloženju britanske ambasade u BiH, razlog za sankcije je njihov pokušaj narušavanja legitimiteta i funkcionalnosti države Bosne i Hercegovine.