Dom naroda usvojio Odluku o izmjenama Regulacijskog plana Sarajevske čaršije

– Dom naroda Paramenta Federacije BiH danas je usvojio Odluku o pristupanju izradi izmjena i dopuna Regulacijskog plana sanacije, konzervacije, restauracije i revitalizacije Sarajevske čaršije.

Ovim se ostvaruje kontinuitet u planiranju Sarajevske čaršije, a u skladu s mjerama zaštite propisanim Odlukom Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, s obzirom na to da Regulacioni plan sanacije, konzervacije, restauracije i revitalizacije Sarajevske čaršije odlukom Komisije nije stavljen van snage.

– Naredni korak je priprema projektnog zadataka i tender dokumentacije za izradu izmjena i dopuna Regulacijskog plana sanacije, konzervacije, restauracije i revitalizacije Sarajevske čaršije – rekla je pomoćnica federalnog ministra prostornog uređenja Hanka Mušinbegović.

Imajući u vidu izuzetne kulturno-historijske, ambijentalne i druge vrijednosti i resurse nacionalnog spomenika historijskog gradskog područja Sarajevska čaršija, neophodno je uspostaviti adekvatne mjere zaštite, uređenja, razvoja, korištenja i upravljanja navedenim područjem.

Ovu odluku ranije je prihvatio Predstavnički dom Parlamenta FBiH.

(FENA)