Društvo novinara BiH daje punu podršku uposlenicima BHRT-a

Društvo novinara BiH daje punu podršku uposlenicima BHRT-a u njihovim zahtjevima za rješavanje problema nastalih blokiranjem računa.

U saopćenju Društva novinara BiH se navodi da je Samostalni sindikat radnika Bosanskohercegovačke radiotelevizije (BHRT) organizirao danas u prostorijama RTV doma u Sarajevu protest upozorenja nakon što je blokiran račun tog javnog državnog RTV servisa.

Dodaje se da je zbog blokade računa onemogućeno izmirivanje primanja radnicima i potpuno je ugrožen ionako otežan rad i funkcioniranje BHRT-a, te je u pitanje dovedena egzistencija stotina radnika i njihovih porodica.

– Tokom protesta naglasili su da ovo nije prvi put da se događa takva situacija, ali istovremeno i izrazili bojazan da to nije posljednji put onemogućavanja egzistencije uposlenika BHRT-a – navodi se u saopćenju.

Društvo novinara BiH poziva na hitno i bezuvjetno rješavanje ovog problema kako bi BHRT bio u mogućnosti ispunjavati svoju zakonom definiranu funkciju profesionalnog i nezavisnog izvještavanja, te kako se ne bi ugrozila egzistencija uposlenika i članova njihovih porodica.

Bez profesionalnog i nezavisnog RTV servisa na državnom nivou nemoguće je zamisliti stvaranje demokratske atmosfere svima potrebne u aktualnom trenutku – navode iz Društva novinara BiH.

(FENA)