Državni vrh BiH iskazao zahvalnost ambasadoru Al-Khateru: Čovjek koji je pokazao veliko srce Katara

Ambasador Države Katar Sultan bin Ali Al-Khater nakon skoro petogodišnje misije ovog mjeseca napušta Bosnu i Hercegovinu. Tim povodom prvi katarski diplomata u Sarajevu proteklih dana imao je niz oproštajnih susreta, među kojima i one s predsjedavajućom Predsjedništva BiH Željkom Cvijanović, ministrom vanjskih poslova zemlje Elmedinom Konakovićem te reisu-l-ulemom Islamske zajednice u BiH dr. Huseinom ef. Kavazovićem. Opetovano je naglašeno da su diplomatski odnosi Bosne i Hercegovine i Katara dobri i prijateljski, kao i da postoji prostor za dodatno unapređenje saradnje.

Mandat ambasadora Al-Khatera svjedoči istinskoj posvećenosti jednog ambasadora razvoju bilateralnih odnosa, i to u godini u kojoj se obilježava 30. godišnjica diplomatskih veza dviju prijateljskih i bratskih država.

Pomoć kada je bilo najteže

Tokom proteklih pet godina katarski diplomata imao je niz zapaženih aktivnosti.  Posebno je to došlo do izražaja u teško vrijeme tokom pandemije koronavirusa, kada je ambasador Al-Khater uime emira Države Katar šejha Tamima bin Hamada Al-Thanija uručio značajnu donaciju Bosni i Hercegovini. Boeingom Dreamliner 787 dopremljena je inače prva pomoć jedne arapske države upućena ovoj zemlji.

Fotografija ambasadora Al-Khatera sa zastavama Bosne i Hercegovine i Katara stoga će ostati u sjećanju mnogih na ovim prostorima. Tim prije jer se u tom periodu i Doha suočavala s teškim iskušenjima.

Država Katar je tokom proteklih godina višestruko pomagala građanima ove zemlje i državi Bosni i Hercegovini na humanitarnom, obrazovnom, odbrambenom i sportskom planu, u domenu očuvanja  baštine, kao i drugim poljima. Istovremeno, prema podacima Agencije za promociju stranih investicija (FIPA), u periodu mandata ambasadora Al-Khatera ova zemlja je dosegnula iznos od 140 miliona KM direktnih stranih investicija.

Podrška Lani Pudar, Amelu Tuki i sportistima

Ambasada Države Katar posebno je ponosna na činjenicu da je imala priliku podržati pripreme najbolje bh. sportašice Lane Pudar, koja i ove godine bilježi iznimne sportske uspjehe, donoseći veliku radost svima u Bosni i Hercegovini. Bili su i uz druge bh. sportaše.

U decembru 2019. ambasador Države Katar je najboljem bh. atletičaru Amelu Tuki uručio vrijednu i lijepo ukrašenu sablju za osvojeno drugo mjesto na Svjetskom prvenstvu koje je te godine održano u Kataru. U februaru ove godine katarska ambasada je okupila bh. „Zmajeve“ na čelu sa Elvirom Bolićem povodom Dana sporta.

Pokazujući veliko srce svoje zemlje, ambasador Al-Khater posjećivao je sarajevsku Roditeljsku kuću i njezine štićenike te se susretao s predstavnicima Udruženja „Srce za djecu oboljelu od raka“. Doha je pružala podršku brojnim značajnim projektima Islamske zajednice u BiH, posebno u oblasti obrazovanja. Institucije i organizacije iz Katara stipendirale su bosanskohercegovačke studente i studentice, podržavale siromašne i ekonomsko osnaživanje povratnika, a djeci bez roditelja omogućavale da upoznaju svijet…  Država Katar je, uz ostalo, donirala novac i za rekonstrukciju depoa Arhiva BiH…

Građani Bosne i Hercegovine su, s druge strane, imali priliku bolje upoznati ovu zemlju Arapskog zaljeva.

Štaviše, riječ Katar postala je sinonim za istinske prijatelje Bosne i Hercegovine.

Ambasador Al-Khater:  BiH i njezini građani su mi u srcu

Ambasador Al-Khater kaže da je bio počašćen radom u ovoj prelijepoj zemlji tokom proteklih pet godina.

„Sasvim iskreno želim kazati da su Bosna i Hercegovina i njezini građani postali stanovnici moga srca. Usto, država Bosna i Hercegovina je prijateljska zemlja s kojom ove godine obilježavamo 30. godišnjicu bilateralnih odnosa. Odlazim sretan jer smo u periodu koji je iza nas nastojali i, hvala Bogu, uspjeli dodatno unaprijediti naše prijateljske i bratske veze. Budite sigurni da ćemo uvijek biti uz vas i da možete računati na našu podršku. Želim posebno istaknuti činjenicu da Bosna i Hercegovina ima izuzetne ljepote i gostoljubive ljude, što je potaklo mnoge Katarane da je intenzivnije posjećuju i uživaju u njenoj prekrasnoj prirodi. Moji sunarodnjaci i ja ćemo uvijek s iskrenim emocijama i poštovanjem govoriti o ovoj zemlji i njezinim nadasve dobrim ljudima“, rekao je ambasador Al-Khater.

Bećirović: Želim zahvaliti ambasadoru Al-Khateru

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine dr. Denis Bećirović istakao je ovim povodom da danas sa zadovoljstvom može konstatirati kako su bilateralni odnosi između Bosne i Hercegovine i Države Katar vrlo dobri i prijateljski.

„Dobra bilateralna saradnja prisutna je u kontinuitetu već dugi niz godina, a 2023. godina je godina u kojoj obilježavamo 30. godišnjicu od uspostavljanja diplomatskih odnosa. U tom smislu, želim zahvaliti i ambasadoru Države Katar u Bosni i Hercegovini Sultan bin Aliju Al-Khateru, koji završava svoj mandat u Bosni i Hercegovini, na dobroj saradnji tokom njegove diplomatske službe u našoj zemlji“, rekao je Bećirović.

Dodao je da je mnogo toga što bi se moglo izdvojiti kao rezultat dobrih odnosa i saradnje naših dviju prijateljskih država jer je Katar i bilateralno i u okviru Organizacije islamske konferencije (OIC) pružao kontinuiranu humanitarnu, političku, ekonomsku i vojnu podršku Bosni i Hercegovini. Podsjetio je na podršku u jeku pandemije koronavirusa, ali i ranijih godina tokom katastrofalnih poplava, kada je dopremljeno 45 tona pomoći građanima u poplavljenim područjima Bosne i Hercegovine.

„Između naše dvije države postoji više zaključenih bilateralnih sporazuma u različitim oblastima i to predstavlja dobru osnovu za unapređenje saradnje. Među tim sporazumima izdvajaju se Sporazum o trgovinskoj saradnji, Sporazum o unapređenju i zaštiti investicija i Sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja. U tom pogledu postoji veliki potencijal za unapređenje saradnje posebno u oblastima turizma, energije, transporta i poljoprivrede. Mogućnosti za vrlo uspješnu saradnju su otvorene i vjerujem da će u budućnosti biti više realizovanih projekata u različitim oblastima“, konstatirao je Bećirović.

Reis Kavazović: Katar je strateški partner IZBiH i države BiH

Poglavar Islamske zajednice u BiH dr. Husein ef. Kavazović emotivno je govorio o prvom katarskom diplomati u Sarajevu. Naglasio je kako mu je bila „čast i veliko zadovoljstvo sarađivati s poštovanim i uvaženim ambasadorom Nj. E. Sultanom bin Alijem Al-Khaterom“.

„Ambasador Al-Khater je u svim prilikama bio čovjek kod kojeg smo mogli naići na razumijevanje i pomoć. Država Katar je naša bratska i prijateljska zemlja. Ona je strateški partner Islamske zajednice i države Bosne i Hercegovine. Mnogo je projekata koje smo zajedno realizirali u mandatu ambasadora Al-Khatera, a još više onih koje smo započeli. Uime Islamske zajednice našem bratu Sultanu bin Aliju Al-Khateru želimo puno zdravlja i uspješnu karijeru, u nadi da ćemo ostati u njegovoj lijepoj uspomeni. Neka mu Allah da sve najbolje. Amin!”, poručio je reisu-l-ulema Kavazović.