Duga i hladna noć pred rudarima u Sarajevu: Poručili da ne odustaju od zahtjeva

Veliki broj rudara večeras će ostati ispred zgrade Vlade Federacije Bosne i Hercegovine i napolju i na hladnoći dočekati jutro.

Veliki problem predstavlja to što mali broj njih imaju deke ili bilo šta što bi ih moglo zagrijati. Neki su čak iskoristili i kartone kako bi se na bilo koji način mogli zagrijati.

Danas ranije su rudari izjavili da se nadaju da će se građani Sarajeva solidarisati i pomoći im u vidu hrane, pića ili deka, vreća za spavanje i bilo kojih drugih potrepština koje im mogu pomoći da izdrže noć vani na hladnom.

Ipak, kako kažu, ne odustaju od svojih zahtjeva jer žele sačuvati dostojanstvo i istrajati sve dok im zahtjevi ne budu ispunjeni. Spremni su, ističu, ostati ispred Vlade FBiH i mjesec ako je potrebno, ali ne žele se vratiti bez ostvarenog cilja.

Rudari danas od 11 sati protestuju ispred Vlade FBiH tražeći uvezani radni staž, kontrolu kalorisanja uglja u termoelektranama, potpunu realizaciju Sporazuma iz maja ove godine, potpuno poštivanje Kolektivnog ugovora, zatim zahtjev za smjenu generalnog direktora Elektroprivrede Admira Andelije i svih direktora koji su pustili ove Pravilnike i utvrđivanje minimalne plate u iznosu od 1.000 KM.

Nermin Džindić, ministar energije, rudarstva i industrije FBiH danas je među masu sišao okružen specijalcima koji su ga štitili, međutim, taj prizor je dodatno razljutio rudare koji su odbili i da ga saslušaju.

Skup je bio dozvoljen do 18 sati, međutim, iz MUP-a Kantona Sarajevo su potvrdili da oni neće reagovati po isteku tog roka te da će pustiti rudare da budu pred zgradom Vlade FBiH i obezbijeđivati ih sve dok su protesti mirni i nenasilni.

Takva situacija je i zabilježena nešto kasnije, pa su tako na terenu prisutne policijske snage koje obezbjeđuju skup velikog broja rudara koji je i dalje te će ostati pred zgradom Vlade FBiH. Važno je napomenuti da su svi uposleni u Vladi FBiH napustili tu zgradu, ali kako su naveli rudari oni će ih dočekati kada ujutro krenu na posao.

(N1)