Dunović nakon sastanka u Delegaciji EU: U toku je ofanziva HDZ-a

Nakon sastanka u Delegaciji Evropske unije u Sarajevu, predstavnik Demokratske fronte i potpredsjednik FBiH Milan Dunović je kazao kako je u toku ofanziva HDZ-a, a da im predstavnici međunarodne zajednice pomažu u tome.

Dunović je kazao novinarima kako je danas isključivo bilo govora o Federaciji, ali po njegovom dojmu ne da nije bilo pomaka, nego prestavnici međunarodne zajednice na dnevni red stavljaju zahtjeve HDZ-a.

“Jedna od stvari koju traže je povezana sa stavom HDZ-a koji kažu kako kako presuda Ljubić nije implementirana i da treba mijenjati Ustav Federacije. Oni tvrde kako Ustav FBiH nije u skaldu s Ustavom BiH. Ja sam kazao stav Demokratske fronte da je presuda implementirana jer je brisan sporni član zakona”, izjavio je on.

Smješno je govoriti da ustavi nisu u skladu jedan s drugim, dodao je te naveo kako je Borjana Krišto svojevremno tražila ocjenu ustavnosti člana Ustava FBiH, pa kad je shvatila da tu nema problema onda je apelaciju povukla.

“Zabrinjava me da se oko toga nisu oglasili predstavnici NiP-a i SBB-a”, izjavio je Dunović.

U Delegaciji EU zakazan je naredni sastanak 7. decembra kad bi se stranke trebale izjasniti o svim prijedlozima, kazao je on.

“Dešava se ofanziva HDZ-a”, izjavio je on.

Na pitanje novinara Dunović je kazao kako je američki izaslanik Matthew Palmer jučer iznosio prijedlog o varjabilnoj izbornoj jedinici, što je za DF, kako reče Dunović, treći entitet.