Dvojica Palestinaca ubijena, 40 ranjeno tokom izraelske racije po Zapadnoj obali

Dvojicu Palestinaca, među kojima i visokog militantnog zapovjednika, ubile su u utorak izraelske snage tokom racije po kući u gradu Nablusu na okupiranoj Zapadoj obali, saopćila je izraelska vojska.

Posljednje nasilje desilo se dva dana nakon teških sukoba između Izraela i militanata Islamskog džihada koji su okončani primirjem.

U starom gradu Nablusu, dopisnik AFP je javio da su Palestinci razmijenili puščanu vatru s izraelskim snagama sigurnosti.

Najmanje 40 Palestinaca je ranjeno, od kojih su četvorica u ozbiljnom stanju, sudeći po palestinskom ministarstvu zdravstva.

– Terorista Ibrahim al-Nabulsi ubijen je u gradu Nablusu – navodi izraelska vojska u saopćenju, dodajući da je “drugi terorista koji se nalazio u kući također poginuo”.

Nabulsi je bio zapovjednik Brigada mučenika Al-Aqsa, jedne od glavnih militantnih grupa prisutnih na Zapadnoj obali pod upravom vladajućeg palestinskog pokreta Fatah.

Sukobi s s izraelskom vojskom također su izbili u drugim dijelovima Nablusa, dok su Palestinci bacali kamenice na vojnike.

Teška topovska vatra se čula dok su deseci izraelskih vojnih vozila prekinuli saobraćaj u jednom od najvećih gradova na Zapadnoj obali.

– Nasilni sukobi proširili su se s desecima demonstranata koji su bacali kamenice i eksploziv na vojnike, koji su odgovorili korištenjem sredstava za raspršavanjem mase i pucnjevima.

Potvrđena je nekolicina ranjenih – saopćila je vojska.

(FENA)