Džaferović se u Solunu sastao s premijerom Grčke i predsjednikom Evropskog vijeća

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović sastao se s premijerom Republike Grčke Kyriakosom Mitsotakisom i predsjednikom Evropskog vijeća Charlesom Michelom na marginama Samita SEECP-a u Solunu.

Razgovarano je o aktuelnoj političkoj situaciji na zapadnom Balkanu, s posebnom pažnjom na evropsku perspektivu BiH i drugih država regije.

Razgovarano je o očekivanjima od predstojećeg Samita Evropska unija – zapadni Balkan, koji će biti održan 23. juna i na kojem će lideri država članica EU raspravljati o evropskoj perspektivi Bosne i Hercegovine i ostatka regije.

Na sastanku je istaknuto da postoji prostor za snažnije pomake kad je riječ o evropskoj perspektivi regije te da Bosna i Hercegovina treba da iskoristi šansu i napravi snažne pomake u provođenju reformi iz Mišljenja Evropske komisije.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH je kazao da je zapadnom Balkanu potrebna Evropska unija, ali i da je Evropskoj uniji potreban zapadni Balkan kako bi bio zaokružen evropski projekt i osigurana stabilnost., saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

(FENA)