Energetsko siromaštvo veliki problem BiH

Konferencija o energetskom siromaštvu u okviru projekta “Inovacije u energetskoj efikasnosti i obnovljivim izvorima energije za bolje prilagođavanje klimatskim promjenama i smanjenje siromaštva“ (EE faza II) koji realiziraju Caritas Švicarske i Centar za ekologiju i energiju u partnerstvu s gradovima/općinama Tuzla, Živinice, Gračanica, Kalesija, Lukavac i Banovići održana je danas u Tuzli.

U okviru tog projekta urađena je i jedinstvena analiza na osnovu anketiranja 10 hiljada domaćinstava, a u anketu su uključena domaćinstva iz šest općina/gradova, šest srednjih škola i oko 130 energetskih savjetnika.

Na osnovu analize, jasno je da je energetsko siromaštvo veliki problem Bosne i Hercegovine, jer 69 posto domaćinstava troši više od 10 posto dohotka za plaćanje računa za električnu i toplotnu energiju te prema tom kriteriju spadaju u energetski siromašno stanovništvo.

Predsjednica Centra za ekologiju i energiju Džemila Agić pojasnila je da je energetsko siromaštvo jedan novi termin koji je interesantan za cijeli svijet.

– Energetsko siromašno domaćinstvo je ono koje ne može osigurati dovoljno sredstava da bi platilo električnu i toplotnu energiju, to jest živi u nekomfornim uslovima i ugroženi su zbog toga. Neke zemlje Evrope kažu da, ako jedno domaćinstvo od svojih ukupnih primanja troši na energiju, je energetski siromašno – kazala je, saopćeno je iz Centra za ekologiju i energiju.

(FENA)