EU blokirala dva projekta u RS vrijedna 600 miliona eura

Evropski parlament koji je prošle sedmice pozvao Evropsko vijeće da uvede sankcije članu Predsjedništva Bosne i Hercegovne iz reda srpskog naroda Miloradu Dodiku i njegovim saradnicima zbog “njegove secesionističke politike u Bosni i Hercegovini”.

Amandman koji se odnosi na Bosnu i Hercegovinu usvojen je kroz godišnji izvještaj Odbora za vanjsku politiku EP-a.

Izvještaj je dobio podršku 504 europarlamentarca, dok ih je 97 bilo protiv.

Dodik je označen kao glavni krivac za podrivanje državnih struktura Bosne i Hercegovine, što prijeti jedinstvu i teritorijalnom integritetu zemlje.

Pored Mađarske, koja je najavila da će biti protiv sankcija Dodiku, podrške nije bilo ni od Hrvatske, koja i dalja zastupa stav da bi eventualne sankcije mogle samo da radikalizuju situaciju u BiH i ugroze napredak u pregovorima oko Izbornog zakona.

Protiv sankcija je bila i Slovenija.

“Pored upozorenja iz EU o rastućoj nacionalističkoj retorici i separatističkim težnjama, od evropskog komesara za proširenje Olivera Varheljija, stigla je vijest: Evropska komisija će usloviti isplatu novca Bosni i Hercegovini za važne projekte. A taj uslov se odnosi na povratak zvaničnika Republike Srpske u državne institucije.

„Evropska komisija primila je zahtjeve za podršku Evropske unije za projekt koridora 5C, uključujući i dva projekta koji se nalaze na teritoriji Republike Srpske. Sporazumi za ova dva projekta iznose 600 miliona evra, ali će se taj novac isplatiti tek nakon što državne institucije profunkcionišu“, naveo je Varhelji, nakon sastanka ministra spoljnih poslova, na svom tviter profilu”, javio je DW.