EU pokrenula mehanizam za smanjenje izdvajanja sredstava Mađarskoj

)

Evropska komisija danas je formalno pokrenula novi moćan mehanizam koji bi mogao dovesti do toga da Mađarska izgubi sredstva EU zbog kršenja vladavine prava. Mađarska je obaviještena zvaničnim pismom te ima dva mjeseca da odgovori.

Komisija je mjesecima pripremala teren za poduzimanje koraka, ali je više puta odlagala konačno potpisivanje pisma. Komesari EU sastali su se danas i dali službeno zeleno svjetlo za pokretanja istrage o vladavini prava u Mađarskoj.

Odluka označava značajan trenutak za EU. Blok nikada ranije nije koristio ovo ovlaštenje, koje mu omogućava da smanji isplate članicama kada problemi vladavine prava ugroze budžet. Novi mehanizam stvoren je posljednjih godina nakon što su se postojeći alati za svojeglave zemlje članice pokazali nesposobnim u promijeni ponašanja.

Mađarska je na meti zbog zabrinutosti zvaničnika EU u vezi sa korištenjem sredstava. Postoje sumnje u to kako Mađarska raspodjeljuje javne ugovore i kako kontroliše i revidira fondove . Iz Evropske komisije smatraju kako toj državi nedostaje transparentnosti te da vlasti ometaju efikasne istrage.

Današnji potez najavljuje početak višemjesečnog procesa koji bi mogao završiti tako da Mađarska izgubi značajan iznos EU fondova, a finalnu odluku će donijeti Vijeće EU, sastavljeno od predstavnika svake zemlje.

Za svako smanjenje finansiranja potrebna je “kvalifikovana većina” što znači podršku od najmanje 55 posto zemalja EU koje predstavljaju najmanje 65 posto stanovništva bloka.

Prema Uredbi koja reguliše mehanizam finansijskih pomoći, EU može smanjiti finansiranje državama kada kršenje vladavine zakona utiče ili može da utiče na budžet EU.

Brisel i Budimpešta su u sve većim sukobima otkako je mađarski premijer Viktor Orban došao na vlast prije više od deset godina. Za vrijeme Orbanovog mandata, mađarski lider je postepeno preuzeo kontrolu nad demokratskim institucijama i novac poreznih obveznika usmjerio prijateljima i porodici.

Orban je nedavno osvojio četvrti uzastopni mandat, nakon čega je Komisija najavila da će uskoro pokrenuti mehanizam vladavine prava.

U pismu mađarskim vlastima krajem prošle godine koje je postavilo temelje za odluku, Komisija je ukazala na sistemske probleme i nedostatak odgovornosti za korupciju u Mađarskoj, postavljajući 16 pitanja o temama sukoba interesa i ko tačno ima koristi od sredstava EU.