EU uvela vizne restrikcije Turskoj. Ankara prijeti

Turska sportska voditeljka Sinem Okten bila je iznenađena kada je dva puta odbila njen zahtjev za vizu za evropsku šengensku zonu, pošto je često posjećivala kako bi izvještavala o utakmicama i intervjuirala ličnosti poput talijanskog golmana Gianluigija Buffona i Liverpoola Juergena Kloppa.

“Prvo sam se prijavila u Njemačku, a zatim u Francusku. Oboje su odbile moj zahtjev”, rekla je ona. “Putovala sam u inostranstvo mnogo puta da pratim i snimam utakmice i intervjuiram ljude, možda 50-60 puta. Ovo je prvi put da imam ovaj problem.”

Turci koji apliciraju za vize u 26 zemalja Šengena sve se više odbijaju, pokazuju podaci, a putovanja se otkazuju. Ankara je ove sedmice saopćila da je to bio namjeran napor da se predsjednik Tayyip Erdogan dovede u tešku poziciju uoči izbora sljedeće godine, optužba koju Evropska unija negira.

Prema podacima schengenvisainfo.com, 16,5% podnosilaca zahtjeva iz Turske prošle godine je odbijeno za vizu, u odnosu na 12,5% godinu ranije. Odbacivanja iz šengena iznosila su samo 4% u 2015. i počela su se povećavati 2017. za Turke, pokazuje dostupni podaci, piše Reuters.

Troškovi vize – koji iznose oko 100 eura, ili trećinu minimalne plaće u Turskoj – se ne vraćaju bez obzira na to da li je viza izdata ili ne.

“Sve u svemu, stope odbijanja zahtjeva za šengenske vize porasle su širom svijeta… međutim, u poređenju s drugim zemljama poput Rusije, rast stope odbijanja u Turskoj je mnogo veći i dosljedan”, rekao je Shkurta Januzi, glavni urednik na SchengenVisaInfo.com .

Okten je rekla da njemačka ambasada nije dala razlog za odbijanje njene prijave. U dokumentu francuske ambasade, koji je Reuters vidio, navodi se da nema dovoljno dokaza da bi TV voditeljka mogla finansirati svoj boravak u Francuskoj ili povratak u Tursku.

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu rekao je da vjeruje da su dugo vremena obrade i povećanje stope odbijanja bili namjerni, dodajući da je to pitanje pokrenuo na sastancima sa svojim kolegama.

“Nažalost, SAD i neke zapadne zemlje EU i van EU daju našim građanima termine za vizu godinu dana, 6-7-8 mjeseci kasnije. Također su povećali stopu odbijanja. To je planirano i namjerno,” rekao je on.

Cavusoglu je odbacio “izgovore” u vezi s mjerama protiv korona virusa ili nedostatkom osoblja i rekao, bez pružanja dokaza, da su odbijanja vize imala za cilj da Erdoganu zadaju predizbornu glavobolju.

Njegovo ministarstvo će u septembru upozoriti ambasadore nekih zapadnih zemalja na to pitanje, rekao je on. “Ako se situacija nakon toga ne popravi, poduzet ćemo kontra, restriktivne mjere”.

Nikolaus Meyer-Landrut, šef delegacije EU u Turskoj, rekao je za Reuters da se šengenski zahtjevi tretiraju na osnovu njihovih zasluga, a ne na političkim osnovama, dodajući da se iz Turske vidi relativno više nepotpunih i potencijalno lažnih zahtjeva.

“Nikakve odluke se ne donose na političkim osnovama, već na objektivnim osnovama”, rekao je on, dodajući da je stopa odbijanja Turske prošle godine bila blizu globalne stope od 13-14% za šengenske vize.

Dvadeset dvije od 26 članica šengenskog prostora su države EU.

Turska i blok imaju dobre trgovinske veze i dugu tradiciju migracija, međutim odnosi su zategnuti oko pitanja uključujući slobodu govora u Turskoj i politike EU o izbjeglicama iz Sirije.

Prije pandemije koronavirusa, države Šengena su primale više od 900.000 zahtjeva za vizu godišnje iz Turske, ali je ta brojka pala na oko 270.000 2021.

Državljani svih šengenskih zemalja oslobođeni su viza prilikom posjete Turskoj, većina na period do 90 dana, a neki mogu ući samo sa ličnom kartom, navodi se na web stranici turskog ministarstva vanjskih poslova.

Kako se sve više Turaka odbija, turoperatori su otkazali redovna putovanja, rekao je predsjednik Tur Andiama Cem Polatoglu.

“Imamo problema. Naše ture se otkazuju. Nekada smo zakazivali ture u Italiju svake sedmice, sada ih moramo nuditi svake dvije sedmice”, rekao je Polatoglu.

U viznom centru u Istanbulu, 57-godišnji Hikmet Dogan rekao je da mu je bilo lakše dobiti vizu u njegovim prethodnim putovanjima da vidi sina u Švedskoj.

“Putovao sam 2-3 puta, ali ovaj put je teže, skočili su i troškovi… Nažalost, mladi ljudi pokušavaju napustiti zemlju jer je turska ekonomija sve gora”, rekao je Dogan.

Izvan šengenskog područja, Sjedinjene Države obećale su u srijedu proširiti svoje kapacitete za obradu viza u Turskoj nakon javnih pritužbi ministra vanjskih poslova.

Okten, sportska voditeljka, rekla je da će nastaviti s naporima da osigura vizu.

“Sezona je počela i moram pokriti neke mečeve na licu mjesta. Moram biti u mogućnosti da putujem u inostranstvo da bih radila svoj posao… Prijavit ću se ponovo i ovog puta probat ću svoju šansu kroz Grčku”, rekla je ona.

(Politički.ba)