Evropa ide u karantenu, BiH u katastrofu

Evropa ide u karantenu, BiH u katastrofu

Ambasadorica u Češkoj Martina Mlinarević Sopta objavila je na FB alarmantno stanje u toj zemlji.

„U Češkoj Republici večeras je odlučeno o novom izvanrednom stanju, koje će uključivati zabranu kretanja stanovništva od ponedjeljka pa tri naredna tjedna među češkim okruzima, gdje će samo zaposlenici moći s potvrdama na posao, a bit će i testirani.

Kako javlja ČT24 zatvoreni će biti i vrtići te prvi i drugi razredi osnovnih škola koji su dosada jedini radili. Ministar unutarnjih poslova Jan Hamaček objavio je da će i 5000 vojnika pomagati policiji u nadzoru mjera i pozvao ljude da naredna 3 tjedna ostanu kod kuće ukoliko je to moguće, te pomognu svojom odgovornošću. Kretanje je moguće unutar okruga, sport izvan naseljenih područja, te izvođenje ljubimaca u području mjesta stanovanja, uvečer 500 metara od doma.

Maske od ponedjeljka i na otvorenom, osim kad ste sami u prirodi. Otvorene kao i dosada esencijalne radnje s namirnicama, ljekarne, trgovine za namirnice za kućne ljubimce, benzinske crpke, automehaničarske radnje, cvjećarnice.

Još jedno izvanredno stanje nakon što je broj mrtvih dosegnuo brojku od 19999 osoba, a u bolnicama je iznimno komplicirano stanje s brojem pacijenata koji uskoro dosežu kapacitet raspoloživih kreveta. Premijer Babiš istaknuo je da je svjestan da će odluke izazvati mnoštvo kritika, ali da nemaju drugog izbora, te dodao da je otvaranje radnji 3.12. pred Božić bila greška, utvrdivši da je opozicija tražila otvaranje trgovina. Ambasada BiH u Pragu za sve naše državljane bit će i kao i dosada tu u svako vrijeme. Ostanite zdravi i poštujte mjere, za dobro svih“, piše ambasadorica Mlinarevć.

Širom Evrope u toku su totalne restrikcije kretanja i zaoštravanja mjera zaštite stanovništva. Zašto kod nas hitno ne reagiraju iz Kriznog štaba i ne zatvore škole i ugostiteljske objekte? Kome nije jasno da ulazimo u katastrofu. Već do sada je BiH u evropskom vrhu po smrtnosti. Građani se moraju čuvati i sačuvati.