Evropski poslanici: Suspendirati pregovore sa Srbijom

Klemen Grošelj, Ilhan Kyuchyuk, Petras Auštrevičius, Malik Azmani, José Ramón Bauzá, Nicola Beer, Bart Groothuis,  Urmas Paet i Ramona Strugariu, iz treće po snazi poslaničke grupe – Renew Europe – Obnovimo Evropu, zahtijevaju da se prekinu pregovori o ulasku Srbije u Evropsku uniju, dok se vlasti te zemlje ne odluče, prenosi politički.ba.

“Srbija ima puno pravo slijediti Putinov model ako to želi, ali to mora jasno reći i pokazati svoje namjere. Ona se mora prestati pretvarati da je ozbiljna po pitanju članstva u EU.

Srbija može biti slobodna da odlučuje u kojem pravcu želi ići, ali ne može se i dalje smatrati pouzdanim sagovornikom i ne može nastaviti primati pretpristupnu finansijsku pomoć Unije dok se ne odluči gdje je”, stoji u pismu koje je devet poslanika Evropskog parlamenta uputilo predsjednici Evropske komisije Ursuli von der Leyen i visokom predstavniku za zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku Josepu Borrellu.

Ističu i da je sve vrijeme dok je kao pregovarala s EU, Srbija jačala svoje odnose sa Rusijom, ali i Bjelorusijom. To se posebno odnosi na oblasti energetike i vojske. Zbog daljeg približavanja Beograda Moskvi i Minsku, Srbija je dobijala i izdašne isporuke naoružanja od obje zemlje.

Devet poslanika EP navodi i da su “uvijek bili svjesni jakih ekonomskih, društvenih i kulturnih veza Srbije sa Rusijom”, ali i da je jasno da se Srbija ponašala dvolično prema EU. Stalno je padao nivo demokratičnosti srbijanskog društva.

Vladavina prava, ljudska prava, slobode medija i slobode izražavanja su drastično narušene.

“Zaista je iznenađujuće vidjeti, kako nakon godina pretpristupne podrške i intenzivne pomoći tokom pristupnih pregovora, srbijanski medijski prostor – koji je pod strogom kontrolom vladajuće stranke SNS – i dan danas veliča Putina i širi lažne vijesti o EU i ruskoj agresiji u Ukrajini.

Čvrsto vjerujemo da Srbija pokazuje opasnu sklonost ka autoritarizmu, što je u potpunoj suprotnosti naporima da se pridruži Evropskoj uniji, a ova dvosmislenost je kulminirala odbijanjem da uvede sankcije Rusiji kao odgovor na njenu agresiju na Ukrajinu”, stoji u pismu devet poslanika.

Upozoravaju i da je Srbija odbila zahtijev EU da se pridruže zajedničkom stavu o Rusiji.

“Stoga zahtijevamo privremeno zamrzavanje pristupnih pregovora sa Vladom Srbije uz istovremeno zamrzavanje finansijske podrške EU toj zemlji.

Ta mjera bila bi na snazi sve dok Srbija ne usvoji kredibilne, opipljive i nedvosmislene mjere pomirenja svojih izjava, politike i vrijednosti sa vrijednostima Evropske unije.

To nisu samo vrijednosti EU, već i vrijednosti na kojima se zasniva međunarodni pravni poredak postignut nakon Drugog svetskog rata”, stoji dalje u pismu evropskih poslanika.

Oni ističu da pralaleno sa time, Unija treba osigurati, pa i pojačati podršku malim i srednjim preduzećima, te posebno nevladinom sektoru Srbije.

Renew Europe čini grupacija liberalnih partija Evropske unije. Uz ostale, pripadaju joj i Emmanuel Macron, predsjednik Francuske, kao i Charles Michel, predsjednik Evropske unije.