Fejzić: Međunarodna zajednica ima obavezu prema Srebrenici i ne smije je ostaviti samu

Predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje 28. godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici Hamdija Fejzić poručio je da je porazna činjenica da za dvije godine Tužilaštvo Bosne i Hercegovine nije podiglo nijednu optužnicu za negiranje genocida, ali je donijelo 38 narednih o neprovođenju istrage po krivičnim prijavama za negiranje genocida.  

 

Poručio je to na početku komemoracije povodom ukopa 30 identificiranih žrtava genocida koje će vječni smiraj nakon 28 godina pronaći u Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari. Do sada je u Potočarima ukopana 6.721 žrtva genocida.

– Danas ćemo klanjati dženazu za 30 žrtava genocida, klanjamo se bolu njihovih porodica, klanjamo se majkama koje će danas suzama zaliti zemlju koja će prekriti tabute njene djece. Klanjamo se i majkama koje nisu sa nama, a mnoge od njih nisu dočekale da pronađu svoju djecu – kazao je Fejzić.

Naglasio je da se još uvijek traga za više od 1.000 žrtava genocida, iako je od tog zločina prošlo 28 godina.

– Istina je uvijek prosta, pravda je uvijek čista, dovoljno je samo kazati – 11. juli. To je jedan od onih datuma koji sami sebe objašnjavaju. To je zapisano crnim slovima u našim srcima – istakao je.

I danas dok cijeli svijet gleda u Srebrenicu, možda jedini put u godini, Fejzić kaže da je pažljivo birao riječi.

Pohvalio je napore učesnika Marša mira koji svaki put prelaze put u suprotnom smjeru od onoga kuda su bježali Srebreničani 1995. godine.

– Time šaljemo poruku o našoj istrajnosti, i poslije svega, da sačuvamo mir. Htjeli su da nas nema, zapalili su Podrinje, i zatrli cijela sela. Naše najbliže su pobacali u masovne grobnice, a preživjeli su prošli kroz stravične golgote. Samo zbog imena, zbog porijekla, što su umjesto ropstva izabrali slobodu – kazao je Fejzić.

Nakon genocida, poručio je Fejzić, Srebreničani su birali mir i državu Bosnu i Hercegovinu.

– Zbog mira smo pristali na hiljade kompromisa. Pitamo se do kada. Danas se naše žrtve negiraju, mezarija skrnave, a našu djecu sačekuju u mračnim ulicama – kazao je.

Fejzić je podsjetio da je u julu 2021. godine, visoki predstavnik Valentin Inzko zabranio negiranje genocida.

– To je dobro, ali nije dovoljno. Porazna je činjenica da za dvije godine Tužilaštvo Bosne i Hercegovine nije podiglo nijednu optužnicu za negiranje genocida, ali je donijelo 38 narednih o neprovođenju istrage po krivičnim prijavama za negiranje genocida – naglasio je.

Tvrdi da se mora uraditi daleko više na kažnjavanju negatora genocida.

– Međunarodna zajednica ima obavezu prema Srebrenici i ne smije je ostaviti samu. Sve više čujemo da je Srebrenica mjesto sjećanja, boli, smrti, a ne suživota i opstanka – poručio je Fejzić.

U  međuvremenu je, dodao je, stasala nova generacija mladih spremnih da čuvaju trajnu istinu i uspomenu na one kojih više nema.

– Potomci su to ubijenih i bačenih u masovne grobnice. Mnogi od njih nisu pronađeni. Ti potomci imaju trajnu obavezu da se bore za istinu i pravdu i nikad ne odustanu od te borbe. A vi gospodo, imate obavezu da djeci koja se rađaju u Srebrenici omogućite normalan život – zaključio je Fejzić.

(FENA)