Fočo: Prema Vladi FBiH otišao prijedlog da se smijeni sadašnja uprava Ginexa

Protestno okupljanje nekoliko stotina radnika kompanije UNIS Ginex u Goraždu i brojnih građana još uvijek traje, uporedo sa sjednicom Nadzornog odbora na kojoj je donesena odluka o smjeni rukovodstva Ginexa.

To je potvrdila direktorica kompanije Munevera Fočo koja se obratila radnicima, a koji nisu krili nezadovoljstvo.

– Mogu vam dati informaciju kakav je njihov prijedlog otišao prema Vladi FBiH, da se  smijeni sadašnja uprava   normalno Vlada će to prihvatiti – kazala je Fočo, što je izazvalo buru negodovanja i zvižduke okupljenih radnika.

Fočo tvrdi da bez konsultacija sa njom lično, članovi Nadzornog odbora trenutno pregovaraju sa uposlenicima.

– Sada gospoda iz Nadzornog odbora, mimo mene žive koja sam direktor ove kompanije,  pregovaraju i pozivaju moje stručnjake na raznorazne pregovore i razgovore da pod pritiskom oni daju neke prijedloge. Ne pitaju mene ko je sposoban  da vodi Ginex, što će im se kasnije obiti o glavu – poručila je Fočo.

Napomenula je da se pregovori nastoje obaviti i sa predsjednikom Sindikata Ginexa.

– Nisam u kontaktu sa Elmirom Vranjom, pokušavaju i sa njim da nešto pregovaraju  i vjerovatno da ubijede u neko rješenje, ali momak je pametan i nijedno rješenje neće delegirati bez konsultacija  sa mnom.   Mi nećemo propasti, ne moramo raditi danas, ni sutra, mi smo dovoljno zaradili. Morat ćemo ostati ovdje, biti jedinstveni i tražit ćemo da se promjeni njihov prijedlog – kazala je Fočo, što su okupljeni radnici podržali velikim aplauzom.

Protesti radnika Ginexa počeli su u popodnevnim satima kada je došlo do obustave proizvodnje u ovom privrednom gigantu i jednoj od vodećih kompanija namjenske industrije u BiH.

Radnici se protive smjeni aktuelnog rukovodstva na čelu sa direktoricom Fočo u čijem je mandatu ova kompanija prošle godine ostvarila nabolje poslovne rezultate. Protive se i donošenju drugih odluka koje bi, po njima, ugrozile poslovanje kompanije u kojoj radi više od 700 radnika.

(FENA)