Francuska predstavila svoj “non-paper” o Evropskoj političkoj zajednici

Francuska je iznijela svoj prijedlog za “Evropsku političku zajednicu”, koji je inicirao predsjednik Emmanuel Macron. Po njemu, to je međukorak prema članstvu u Evropsku uniju, ali i put “povratka” Velike Britanije u evropsku porodicu, prenosi politički.ba.
“Non-paper”, odnosno memorandum, danas je na stolu ambasadora država Evropske unije.

Put Ukrajine ka pridruživanju EU će biti dug i stoga nije ono što zemlji trenutno treba jer se suočava sa ruskim ratom, iako Kijev ima “legitimne aspiracije” da se na kraju pridruži bloku, tvrdi se u francuskom dokumentu, do kojeg je došao Politico.eu.

Diskusija na sastanku ambasadora EU u srijedu dolazi u vrlo osjetljivo vrijeme, dok se lideri bloka pripremaju da razmotre da li će i u kom obliku odobriti status kandidata za članstvo u EU Ukrajini, Moldaviji i Gruziji na samitu Evropskog vijeća sljedeće sedmice. Francuska trenutno predsjedava Vijećem EU po principu rotacije. S 1. julom, tu poziciju preuzima Češka.

Status kandidata za članstvo u EU “danas ne nudi neophodan politički okvir za odgovor na hitne historijske i geopolitičke potrebe koje proizlaze iz rata protiv Ukrajine”, navodi se u francuskom dokumentu.

Predložena Evropska politička zajednica “bila bi otvorena za evropske države koje dijele zajednički skup demokratskih vrijednosti… bez obzira na prirodu njihovog trenutnog odnosa s Evropskom unijom: žele li joj se pridružiti, napustili su je, ne planiraju pristupiti ili su s njom povezani samo ekonomskim sporazumima”, napominje list.

Time se otvaraju vrata Velikoj Britaniji koja je napustila EU.

Macron je svoju ideju o evropskoj “zajednici” prvi put iznio 9. maja u Strazburu, nudeći malo detalja o tome šta bi ona podrazumijevala. Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba odgovorio je na tu ideju sa skepticizmom, rekavši:

“Nikakve alternative evropskim integracijama Ukrajine neće biti prihvatljive”.

Predsjednik Volodimir Zelenski stava je da je svjestan da će proširenje potrajati, ali da bi davanje statusa kandidata Ukrajini pružilo neprocjenjiv moralni poticaj njegovoj zemlji.

Učešće u predloženoj Evropskoj političkoj zajednici ne bi spriječilo Ukrajinu da bude kandidat za EU, odgovoreno je iz Pariza.

Macron je trenutno u posjeti Moldaviji, gdje se očekuje da će o toj ideji razgovarati s predsjednicom Maiom Sandu.