FT: Rusija više ne traži da se Ukrajina ‘denacificira’, može ići i u EU ako ostane izvan NATO-a

Rusija bi mogla dozvoliti Ukrajini da se pridruži Evropskoj uniji ako obeća da će ostati izvan NATO-a, objavio je Financial Times u svojoj analizi u ponedjeljak, dok ukrajinski zvaničnici izražavaju otvorenost za obećanje o neutralnosti kao dio širih pregovora o okončanju ruske invazije. Pregovori se danas nastavljaju u Istanbulu.

Rusija u tom novom nacrtu navodno više ne traži da se Ukrajina “denacificira” i spremna je dopustiti zemlji da se pridruži EU ako ostane vojno neutralna, tvrde četiri osobe upoznate s pregovorima Ukrajine i Rusije za Financial Times.

Delegacije Moskve i Kijeva će danas razgovarati o prekidu vatre kao dijelu mogućeg sporazuma koji bi uključivao odustajanje Ukrajine od članstva u NATO-u u zamjenu za sigurnosne garancije i priključivanje EU, navode anonimni izvori.

Nacrt dokumenta o prekidu vatre ne sadrži nikakvu raspravu o tri početna ključna zahtjeva Rusije – “denacifikacija”, “demilitarizacija” i pravna zaštita ruskog jezika u Ukrajini.

David Arahamia, šef stranke ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog i član pregovaračkog tima Kijeva, rekao je za Financial Times da su strane blizu dogovora o sigurnosnim garancijama i nastojanju Ukrajine za pridruživanjem EU, ali je pozvao na oprez.

– Sva su pitanja bila na stolu od početka pregovora, ali ima puno neriješenih tačaka – rekao je Arahamia.

Drugi izvor za Financial Times je rekao da je Ukrajina zabrinuta zbog toga što Rusija mijenja svoju poziciju gotovo iz dana u dan, kako u smislu vojnog pritiska, tako i u pogledu zahtjeva koje stavlja pred njih.

– Rusija ne može i neće govoriti o napretku jer bi mogla samo naštetiti pregovaračkom procesu – rekao je jučer Dmitrij Peskov, Putinov glasnogovornik.

-Za sada, nažalost, ne možemo govoriti o nekim značajnijim postignućima i pomacima- dodao je on.

Ukrajina će se, prema tom nacrtu pregovora, također suzdržati od razvoja nuklearnog oružja ili smještaja stranih vojnih baza u svoju zemlju te će odustati od nastojanja da se pridruži NATO-u.

U zamjenu, Ukrajina će dobiti ono što je Arahamia nazvao ,,formulacijom sličnom NATO-ovom članku 5”, prema kojem članice saveza moraju jedna drugoj pomoći u slučaju da je jedna od njih napadnuta, a sigurnosne garancije bi trebale pružiti 11 zemalja: Rusija, SAD, UK, Kanada, Francuska, Njemačka, Kina, Italija, Poljska, Izrael i Turska.

U nacrtu sporazuma koji se razmatra izostavljena je najveća prepreka – pokušaj Ukrajine da povrati teritorije koje je Rusija zauzela od 2014. godine, a to bi trebalo biti riješeno u budućim direktnim pregovorima između Putina i Zelenskog, tvrde izvori Financial Timesa.

Moskva je, rekao je Arahamia, zahtijevala da Ukrajina prizna rusku kontrolu nad poluotokom Krimom, koji je Moskva anektirala 2014. godine, kao i nad dvije teritorije kojim upravljaju separatisti koje podržava Rusija u istočnoj regiji Donbasa.

– Nikad nećemo priznati nikakve granice osim onih koje se nalaze u našoj Deklaraciji o nezavisnosti- rekao je Arahamia.

(FENA)