Glasači iz dijaspore su ogorčeni zbog nesloge pro-BiH stranaka u Mostaru

Glasači iz dijaspore su ogorčeni zbog nesloge pro-BiH stranaka u Mostaru

Kongres Bošnjaka Svijeta (KBS) je nestranačka, nevladina i samofinansirajuća organizacija koja izbjegava komentiranje političkih stranaka i njihovih međustranačkih koalicija ili dogovora. Ipak, sa druge strane KBS se po svojoj misiji suprostavlja svim napadima na prava Bošnjaka i države BiH, te je u toj borbi godinama sarađivao i sa vladinim i nevladinim sektorom, kako u BiH tako i po svijetu, stičući povjerenje i ugled ne samo među Bošnjacima nego i ostalim BH građanima od Australije do Amerike.

U posljednje vrijeme primjećujemo sve veće ogorčenje mostarskih glasača, koji nakon 12 godina kršenja svojih glasačkih prava, moraju još trpjeti i manjak želje za kompromisom između Koalicije za Mostar i BH Bloka – što je posebno nedopustivo imajući u vidu da upravo ovu neslogu mogu iskoristiti isti oni anti-BiH ekstremisti koji su godinama i kršili njihova prava, a prethodno ih i fizički ugrožavali i veličali svoje zločince.

Građani Mostara iz dijaspore, a posebno Bošnjaci su se, provjerite, velikim brojem odazvali građanskoj dužnosti i ukazali povjerenje kako ljevici tako i desnici u Mostaru. Podsjećamo, da je na posljednjim izborima upravo dijaspora odlučila pobjednike u barem 7 BH. opština, kao i to da je po cijeloj BiH, ne samo u Mostaru, svoje glasove povjerila raznim pro-BiH strankama – što je nešto što svi trebaju da poštuju.

Stoga poručujemo i BH Bloku i Koaliciji za Mostar da se dogovor i zajednički jezik među njima očekuje sa nestrpljenjem onih koji su im upravo ukazali povjerenje, te da se bilo kakve vijesti o manjku želje za kompromisom ili još gore koaliranjem sa anti-BiH ekstremistima, gledaju sa razočarenjem i zaprepaštenjem. Ovo je historijski momenat u kojem ovaj grad napokon može da dobije i načelnika i upravu koju strpljivo čeka već decenijama – a bilo koja od ove dvije opcije ima takve kandidate.

Interesi Mostara i BiH moraju biti ispred bilo čijih političkih ambicija – a mostarski lideri moraju vjerovati da će glasači koji su ih upravo izabrali i na sljedećim izborima znati nagraditi one koji su se danas pokazali kao razumniji i nesebičniji.

(Kongres Bošnjaka svijeta )