Glavaš: Što prije sazvati posebnu sjednicu NSRS-a o dogovoru u Briselu

Aleksandar Glavaš iz Demokratskog narodnog saveza (DNS) izjavio je da su nedavni dogovori u Briselu primarni razlog za sazivanje posebne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske, više nego što je razlog namjeravani sporazum između Bosne i Hercegovine i Velike Britanije, zbog kojeg je Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH, inicirao današnju sjednicu te entitetske skupštine.

Glavaš je tokom ove sjednice u Banjoj Luci izjavio da građani RS-a imaju pravo znati šta je to, štetno po njihove interese, razgovarano i dogovarano u Briselu te je pozvao predsjednicu RS-a Željku Cvijanović da inicira što prije skupštinsku raspravo o tome i da akteri budu svi politički predstavnici iz RS-a koji su učestvovali u briselskim dogovorima s evropskim partnerima.

Dok to ne bude urađeno, dodaje Glavaš, suvišno je razgovarati o vitalnom interesu RS-a povodom bilo čega drugog.

Posebna sjednica NSRS-a održava se danas u Banjoj Luci nakon što je tročlano Predsjedništvo države BiH odlučilo na sjednici od 8. juna, uz protivljenje člana Milorada Dodika, da budu pokrenuti pregovori Bosne i Hercegovine i Velike Britanije radi potpisivanja sporazuma o partnerstvu, trgovini i saradnji.

Dodik je nedugo potom zatražio sazivanje sjednice Narodne skupštine RS-a da bi se  zastupnici izjasnili o njegovom proglasu o štetnosti navedene odluke Predsjedništva BiH po vitalni interes Republike Spske.

Posebna sjednica NSRS-a tim povodom je u toku.

(FENA)