Graciela Gati-Santana: Krajnje je vrijeme da društva na teritoriji bivše SFRJ stvore uvjete za pomirenje, a ne za negiranje

Predsjednica Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (MRMKS) Graciela Gatti Santana kazala je danas u Srebrenci kako su se upravo u tom mjestu i okolini dogodili užasi koje je Haški tribunal (ICTY), nedvosmisleno, okarakterizirao kao genocid i djela koja spadaju među najmračnije trenutke moderne evropske historije.

 

Uz iskazano poštovanje i izraze saosjećanja sa žrtvama i preživjelima, Santana se prisjetila prve posjete Potočarima i nezamislive boli kojoj su bili izoženi Srebreničani suočeni s realizacijom najstrašnijeg plana čiji je cilj bio stvoriti uvjete totalne nesigurnosti, nepodnošljivosti i bezperspektivnosti, daljnjeg opstanka i života.

Obraćajući se sudionicima komemoracije žrtvama genocida u Srebrenici, ukazala je na značaj osnivanja ICTY-a, ocijenivši kako je obilježilo prekretnicu na polju međunarodne krivične pravde, odgovornosti i vladavine prava.

U osvrtu na kontinuitet djelovanja na tom planu, Santana je istaknula kako je njegov sljednik – MRMKS daleko od toga da zatvori svoja vrata.

Potcrtala je kako je MRMKS odlučan je da ispuni svoj mandat te da se prioritetno bavi konsolidacijom svojih postignuća i naslijeđa ad-hoc sudova, a sve kako bi i dalje nastavio obavljati funkcije, odbranio i podržao pravdu.

– Mehanizam, baš kao i Međunarodni krivični tribunal prije njega, predstavlja univerzalni autoritet UN-a – kazala je Santana, napominjući kako njegov rad kao i rad ad-hoc sudova treba da bude ne samo poštovan, nego i zaštićen.

U tom kontekstu je s dubokim žaljenjem primjetila kako na prostoru bivše SFRJ uzimaju maha uznemiravajuće negiranje genocida, veličanje osuđenih ratnih zločinaca i pokušaji historijskog revizionizma, te da su se čak mogle čuti i izjave osuđenih osoba da bi sve ponovili.

– Takvu okrutnost i drskost pred tolikom patnjom zaista je teško shvatiti – kazala je Santana, koja je, istovremeno, iskazala divljenje za snagu i hrabrost koju su pokazali preživjeli, udruženja žrtva i članovi šire zajednice.

Konstatirala je, istovremeno, kako nije lako suprotstaviti se snagama mržnje, podjela i dezinformiranja, naglašavajući kako je za to potrebna onakva hrabrost kakvu žrtve i preživjeli pokazuju svakog dana.

– Ova komemoracija predstavlja priliku za kritičko promišljanje. Krajnje je vrijeme da društva na teritoriji bivše SFRJ stvore uvjete za pomirenje, a ne za negiranje – poručila je Santana uz apel odgovornima da se uhvate u koštac s izazovima na tom planu.

Nakon komemoracije u sklopu obilježavanja 28. godišnjice genocida na području Srebrenice slijedi odavanje počasti i polaganje cvijeća u Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari, a potom vjerski program, odnosno dženaza i ukop posmrtnih ostataka trideset novoidentificiranih žrtava genocida.

(FENA)