Gradonačelnice Sarajeva i Sofije potpisale Memorandum o saradnji dva glavna grada

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić boravi u službenoj dvodnevnoj posjeti Sofiji na poziv gradonačelnice bugarske prijestolnice Yordanke Fandakove. Gradonačelnice su potpisale Memorandum o saradnji dva grada koji će se zalagati za jačanje prijateljstva i partnerstva na svim područjima od interesa za građane Sarajeva i Sofije.

– Stvaranjem partnerskih odnosa između gradova, omogućava se brz transfer znanja, iskustava i dobrih praksi. Budućnost Evrope je u saradnji gradova i unapređenju njihovih, prije svega ekonomskih i kulturnih veza, koje će rezultirati većem kvalitetu života njihovih građana. Zato vjerujem da smo današnjim potpisom na ovaj dokument postavili snažan temelj za izgradnju kvalitetnih odnosa u budućnosti između naših prijestolnica – istakla je gradonačelnica Karić.

Kako je saopćeno iz stručne službe, memorandum predviđa lepezu odnosa i interesa između gradova Sarajeva i Sofije i njihovih građana u oblasti kulture, turizma, smart city-a, sporta, mladih, a posebno infrastrukture i očuvanja kulturno-historijskog naslijeđa, gdje se mogu preko IPA fondova realizirati zajednički projekti na obostranu korist.

S obzirom da su gradovi Sarajevo i Sofija članovi Mreže kreativnih gradova UNESCO-a, gradonačelnice Karić i Fandakova razgovarale su o mogućnostima umrežavanja institucija kulture, gostovanja umjetnika i razmjeni kulturnih manifestacija, pogotovo kad je riječ o renomiranim međunarodnim filmskim događajima: Sarajevo Film Festivalu i Sofijskom filmskom festivalu.

(FENA)