Gradske vlasti Moskve preimenovale trg pred britanskom ambasadom

Gradske vlasti Moskve promjenile su ulični znak pred britanskom, ambasadom u petak novim nazivom “Trg Narodne Republike Lugansk” u čast otcijepljene ukrajinske teritorije pod kontrolom ruskih snaga.

Rusija je priznala samoproklamovane narodne republike Donjeck i Lugansk kao nezavisne teritorije kratko prije nego što je poslala vojnike u Ukrajinu 24. februara, navodeći kako je bila prinuđena da brani stanovnike ruskog govornog područja od ukrajinskog progona.

Ukrajina i zapadne zemlje tvrde da je to neutemeljeno opravdanje za agresivni rat. Samo Rusija i njena saveznica Sirija priznale su dvije republike.

Britanska ambasada, koja nije promijenila adresu na svom websiteu, saopćila je u petak da će nastaviti koristiti dosadašnju adresu “Smolenskaja Naberežnjaja 10”.

– Britanska vlada, poput kompletne međunarodne zajednice, ne priznaje takozvane narodne republike Lugansk i Donjeck – navodi ambasada u saopćenju uoči promjene naziva.

– Preimenovanje ulica je odgovornost lokalnih vlasti, ali ovo, naravno, ni na koji način neće uticati na poziciju britanske vlade prema ruskoj nelegalnoj invaziji na Ukrajinu”, prenosi Reuters.

(FENA)