Grossi: U utorak ćemo izvijestiti Vijeće sigurnosti UN-a o situaciji u nuklearki Zaporožje

Borbe su bjesnile u blizini evropske najveće nuklearne elektrane u regiji istočne Ukrajine pod ruskom kontrolom, dok su inspektori iz agencije UN-a izrazili zabrinutost za “fizički integritet” postrojenja, ali nisu optužili nijednu od zaraćenih strana.

Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju, Rafael Grossi, izjavio je kako očekuje da će agencija sačiniti izvještaj do početka naredne sedmice.

– Podnijet ćemo izvještaj dok dobijemo potpunu sliku situacije do kraja vikenda – izjavio je Grossi novinarima u Beču.

Obraćajući se novinarima u austrijskoj prijestolnici po povratku iz nuklearke Zaporožje, on je rekao da će izvijestiti Vijeće sigurnosti UN-a u utorak.

– Vidjeli smo ono što sam tražio da vidimo – sve što sam tražio da vidimo – kazao je Grossi, dodajući da gaji veliku brigu zbog “fizičkog integriteta elektrane, njenog snabdijevanja strujom i situacijom s njenim osobljem.

– Vojne aktivnosti i operacije pojačavaju se u tom dijelu zemlje i to je ono što me mnogo brine. Očigledna je statistička mogućnost da je prisutno još fizičkih razaranja – kazao je.

Naglasio je da je granatiranje počelo u augustu i “potpuno je jasno da je to najnoviji trend”, iako nije okrivio nijednu od strana za štete načinjene do sada.

Čelnik Ukrajinske agencije za nuklearni nadzor, Oleg Korikov, izjavio je da bi ukrajinski zvaničnici voljeli “odlučnije akcije i izjave” inspektora IAEA.

– Pričekajmo, međutim, da se njihova misija okonča – dodao je.

Lokalne proruske vlasti saopćile su da je osoblje elektrane ponovo pokrenulo ključni reaktor, satima nakon granatiranja koje je prinudilo objekat na zatvaranje. Ukrajinski operater za nuklearnu energiju, Energoatom, potvrdio je na svojoj aplikaciji poruka Telegram da je reaktivirani reaktor ponovo vraćen u elektroenergetsku mrežu.

Aleksandar Volga, proruski gradonačelnik Enerhodara, gdje se nuklearka Zaporožje nalazi, izjavio je novinskoj agenciji Interfax da postrojenje sada ima dva operativna reaktora, od ukupno šest, prenosi AP.

(FENA)