Gudeljević na 41. zasjedanju Generalne konferencije UNESCO-a

Ministrica civilnih poslova BiH Ankica Gudeljević učestvuje na 41. zasjedanju Generalne konferencije UNESCO-a.

Na konferenciji su predstavljeni izvještaji o aktivnostima organizacije za prethodni period u različitim oblastima, usvojeni su srednjoročna strategija i budžet organizacije za naredni period, te razmatrane i usvojene inicijative za nove programe. Također, izvršen je izbor novih članova za upravljačka i radna tijela UNESCO-a.

U okviru ovogodišnje Generalne konferencije će biti obilježeno i 75 godina od osnivanja UNESCO-a, a tim povodom će 12. novembra biti organizovana svečanost.

Tokom Generalne konferencije održana je i debata sa obraćanjima predvodnika delegacija svih država članica UNESCO-a, na kojoj se uime Bosne i Hercegovine obratila ministrica Gudeljević naglašavajući da u saradnji sa UNESCO uredom u Sarajevu uspješno rade na identificiranju ključnih indikatora u obrazovnom i sektoru kulture, što doprinosi boljem strateškom planiranju.

– Trenutno je veoma važna implementacija projekta ‘Osmislimo obrazovanje ponovno! – Kreiranje boljeg obrazovanja za djecu za vrijeme i nakon krize uzročene COVID pandemijom’ – rekla je Gudeljević.

Govoreći o ulozi nauke ministrica je izrazila uvjerenje da će zajednički rad na njenom jačanju doprinijeti nadilaženju svih izazova na koje samo nauka može ponuditi odgovore. Kao jedan od bitnih aspekata saradnje sa UNESCO-om ministrica je izdvojila medije i informatičku pismenost koja je u doba opće digitalizacije veoma važna i za BiH.

Na kraju obraćanja ministrica Gudeljević je podsjetila da su dvije nominacije iz BiH predstavljene ove godine, a riječ je o Pećini Vjetrenica i Nacionalnom parku Una, te dodala da je prvi prirodni lokalitet, Prašuma Janj, uvrštena na listu svjetske baštine ove godine, saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

(FENA)