Guliyev: Parlamentarna skupština OSCE-a spremna podržati političke procese u BiH

Parlamentarna skupština OSCE-a spremna je podržati političke procese u BiH, poručio je specijalni predstavnik za jugoistočnu Evropu Azay Guliyev nakon posjete BiH.

Specijalni predstavnik Parlamentarne skupštine OSCE-a za jugoistočnu Evropu, potpredsjednik Azay Guliyev (Azerbejdžan), ove je sedmice u Bosni i Hercegovini održao niz sastanaka sa parlamentarcima, zvaničnicima izvršnih tijela vlasti i predstavnicima političkih stranaka o temi domaćih i regionalnih dešavanja.

Guliyev se sastao sa Predsjedništvom BiH, ministricom vanjskih poslova, ministrom za ljudska prava i izbjeglice, predstavnicima Zajedničkog kolegija Doma naroda i Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, predstavnicima političkih stranaka koje su zastupljene u Interresornoj radnoj grupi za izmjenu izbornog zakonodavstva BiH, ambasadorom Republike Poljske u BiH, Uredom visokog predstavnika i delegacijom BiH u Parlamentarnoj skupštini OSCE-a.

U Sarajevu se delegaciji Parlamentarne skupštine OSCE-a, koju je predvodio specijalni predstavnik Guliyev, pridružila šefica Misije OSCE-a u BiH Kathleen Kavalec.

– Izražavam zadovoljstvo time što je moja prva zvanična posjeta zapadnom Balkanu posjeta Bosni i Hercegovini. Sastanci održani na visokom nivou su mi pružili priliku da iz prve ruke iskusim izazove i perspektive regiona, što će mi biti dragocjeno dok budem pripremao svoj završni izvještaj u julu ove godine. Parlamentarna skupština OSCE-a stoji na raspolaganju da pruži podršku BiH –  izjavio je Guliyev.

Na sastancima je Guliyev razgovarao o najnovijim dešavanjima u BiH, kao i o širim konsultacijama o temi zapadnog Balkana. Guliyev se sa sagovornicima dotakao važnosti vraćanja potpune funkcionalnosti državnih institucija, kao i reforme Izbornog zakona BiH, naročito pred predstojeće parlamentarne izbore u oktobru. Konkretnije o temi predstojećih izbora, Guliyev je potvrdio da je Parlamentarna skupština OSCE-a spremna poslati izbornu posmatračku misiju ukoliko vlasti upute takav poziv.

Druge teme razgovora su uključivale regionalnu saradnju i proces evropskih integracija zapadnog Balkana. Bez obzira na izazove, svi sagovornici su se složili da proces integracije u Evropsku uniju ostaje jedan od glavnih ciljeva BiH i najdjelotvorniji podsticaj za ostvarenje napretka u reformskom procesu. Naglašavajući prisustvo OSCE-a koje je bez premca u regionu, ponajviše putem Misija na terenu, u razgovorima je takođe istaknuta izvrsna saradnja koju Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini i dalje ostvaruje sa domaćim institucija pružajući stručne savjete i pomoć.

U Sarajevu su sagovornici Guliyeva izrazili zabrinutost povodom trenutnih dešavanja u Ukrajini. Naglasili su važnost kooperativnog pristupa usmjerenog ka budućnosti koji bi ojačao regionalnu saradnju i unaprijedio demokratske procese.

Posjeta Guliyeva Bosni i Hercegovini od 8. do 10. marta predstavlja njegovu drugu po redu aktivnost na terenu u svojstvu specijalnog predstavnika za jugoistočnu Evropu. Sljedećeg mjeseca će Parlamentarna skupština OSCE-a posmatrati opće izbore koji su u Srbiji zakazani za 3. april, a kasnije ove godine specijalni predstavnik planira da posjeti Sjevernu Makedoniju, Crnu Goru, Srbiju i Albaniju prije Godišnjeg zasjedanja Parlamentarne skupštine OSCE-a koje je zakazano za juli, saopćeno je iz Misije OSCE-a u BiH.

(FENA)