Haris Imamović za Istraga.ba: Šta je Kongres EPP izbrisao iz prijedloga HDZ-ove rezolucije o BiH?

Iz izvornog teksta rezolucije o evropskoj perspektivi Bosne i Hercegovine (prijedlog HDZ-a), koja je u utorak usvojena na Kongresu Evropskih narodnjačkih stranaka, nije izbrisano samo “legitimno predstavljanje”, već je izbrisana sva politička supstanca, piše politički analitičar Haris Imamović za portal Istraga.ba.

Obrisana je, recimo, riječ “paritet”. Paritet znači da se vlast treba dijeliti tako da svakoj od tri strane ide po trećina pozicija, odnosno 33%, bez obzira na sastav stanovništva BiH. Faktički, paritet znači da HDZ i SNSD kontrolišu 66% vlasti, odnosno da HDZ u Federaciji ima 50% pozicija.

Dalje, u konačnom tekstu, na mjestu gdje se spominju famozni “konstitutivni narodi” kaže se da su u istoj ravni s njima i Ostali i građani, što nećete čuti u izjavama zvaničnika HDZ-a BiH.

Dalje, obrisan je cijeli pasus u kojem HDZ proizvoljno tumači odluku Ustavnog suda Bosne i Hercegovine iz 2016., tvrdeći da je preduslov stabilnosti BiH “legitimno predstavljanje na svim nivoima”. To u prijevodu znači da HDZ treba biti vlast od općine do Predsjedništva BiH.

Brisanje prethodnog pasusa znači da je HDZ-ovo tumačenje odluke Ustavnog suda BiH iz 2016. prepoznato kao pogrešno i nedostojno da bude u rezoluciji EPP-a. Rijetko kada se iz rezolucija brišu cijeli pasusi, ali ovaj je očigledno bio nepopravljiv.

U posljednjem pasusu obrisan je poziv liderima u BiH da “izbjegnu izborne prakse koje bi ugrozile legimitno političko predstavljanje tri konstitutivna naroda i svih građana”. U prevodu: izbjegnite izbor “nelegitimnog” Komšića. I to je, dakle, obrisano.

Osim onog obrisanog, izuzetno je važno i ono što je u konačnoj verziji dodano. “Osuda Dodikovog secesionizma”. HDZ je na kraju, ne svojom voljom, osudio svog partnera Dodika, nazivajući ga secesionistom. Osuđene su Dodikove secesionističke aktivnosti, ali nije, brže-bolje, iznesena mantra o “unitarizmu”, kako bi se ublažila osuda Milorada Dodika, što je omiljena HDZ-ova disciplina. Ne samo da nisu nametnuli svoj diskurs, već su konačno primorani da kažu istinu o Dodiku, piše Imamović.