HDZ: Bilo kakvi pokušaji derogiranja konstitutivnosti znače rušenje ustavnog poretka BiH

U Domu HDZ-a BiH u Mostaru održana je 27. redovna sjednica Predsjedništva ove stranke, a nakon nje je saopćeno kako je ključno političko pitanje reforme izbornog zakonodavstva i rješavanje najveće postdejtonske političke krize bilo u fokusu današnje sjednice.

Oni kažu kako se u okolnostima kada su izričito sve bošnjačke stranke napustile pregovore o reformskom procesu na današnjoj sjednici razgovaralo o nastavku daljnjih koraka.

Na današnjoj sjednici Predsjedništvo HDZ-a BiH usvojilo je sljedeće zaključke.

  • Pozivamo sve političke stranke u BiH da preuzmu političku odgovornost u situaciji kada svojim potezima dovode budućnost države Bosne i Hercegovine u pitanje. Hitan nastavak pregovora vezano za izmjene Izbornog zakona je nužna pretpostavka stabilizacije i nastavka euroatlantskog puta BiH.
  • Zahvaljujemo međunarodnim partnerima SAD/EU na uloženim naporima u pregovaračkom procesu te ih potičemo da svojim proaktivnijim pristupom onemoguće daljnje blokade bošnjačkih stranaka u Federaciji. Smatramo kako iznošenje maksimalističkih zahtjeva i težnje za radikalnim promjenama Ustava, koje su u suprotnosti s Općim okvirnim sporazumom za mir u Bosni i Hercegovini i njegovim Aneksom IV, omogućavaju daljnju političku destabilizaciju.
  • Osuđujemo unitarističke i separatističke politike koje razgrađuju nastavak političkog dijaloga. Sukob ova dva koncepta, koji danas doživljava kulminaciju, jednako razgrađuje državu BiH i produbljuje podjele. Retorika prijetnje, straha i sukoba koju koriste je apsolutno neprihvatljiva i ovim putem je oštro osuđujemo.
  • Konstitutivnost triju naroda i njihovo legitimno predstavljanje je temelj Dejtonskog-pariskog mirovnog sporazuma. Bilo kakvi pokušaji derogiranja konstitutivnosti koju je upravo Ustavni sud BiH označio natkrovljujućim načelom, kao i nasrtaji na legitimno političko predstavljanje, znače rušenje ustavnog poretka BiH i Dejtonskog sporazuma. Sve anomalije političkog sistema, koje se reflektiraju kroz diskriminaciju i političku majorizaciju, moraju biti otklonjene i usklađene kroz reformu izbornog zakonodavstva.

Podsjećamo, na konferenciji za medije potpredsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Marinko Čavara danas poslije sjednice Predsjedništva ove stranke produbio je najave ove stranke o blokadi izbora naredne godine.