Helikopteri iz Bjelorusije narušili zračni prostor Poljske (VIDEO)

Ministarstvo odbrane Poljske saopćilo je da je utvrđeno kako su dva helikoptera iz Bjelorusije koja su bila na obuci u blizini granice narušila zračni prostor Poljske. Prvobitno su odbačeni ovi navodi, ali je nakon toga Poljska revidirala svoj stav.

 

U saopćenju Ministarstva nacionalne odbrane stoji da je “bjeloruska strana ranije obavijestila poljsku stranu o obuci”. Prelazak granice odvijao se u području Białowieże na vrlo niskoj nadmorskoj visini, što je otežavalo otkrivanje radarskim sistemima.

U vezi s ovim incidentom, ministar nacionalne odbrane Mariusz Błaszczak “naredio je povećanje broja vojnika na granici i dodjelu dodatnih snaga i sredstava, uključujući borbene helikoptere”.

NATO je obaviješten o incidentu, a otpravnik poslova Bjelorusije u Varšavi biti će pozvan u poljsko Ministarstvo vanjskih poslova da objasni incident.

U saopćenju se ističe da su Rusija i Bjelorusija nedavno intenzivirale hibridne operacije protiv Poljske. Nedavno je Aleksandar Lukašenko sa Vladimirom Putinom razgovarao o tome da Wagnerovci žele ići na Poljsku i da samo čekaju njegovo odobrenje, ali nije jasno da li je bjeloruski predsjednik to ozbiljno mislio.