Hoey za N1: Zapad kalkuliše oko sankcija Dodiku

Pitanje sankcija protiv Milorada Dodika i drugih aktera u Bosni i Hercegovini je jedno od onih koja se u posljednje vrijeme nameću kao glavna pitanja za međunarodnu zajednicu. Joan Hoey, regionalna direktorica za Evropu The Economist Intelligence Unit u razgovoru za N1 iz Londona nudi svoje mišljenje o ovoj dilemi, ali i širi pogled na dešavanja u regionu.

Hoey koja ima veliko iskustvo po pitanju regiona smatra da vlada prilična nespremnost po pitanju sankcija kako u EU tako i kod SAD-a, da se vode diskusije, ali da je mnogo kalkulacija prisutno.

“Bilo je mnogo toga diskusiju, ali nisam sigurna koliko su spremni da se suprotstave Srbima, bosanskim Srbima, iz raznih razloga, valjda jedan, jedan strah jeste, ili jedan faktor koji može uticati, je želja da ne natjeraju bosanske Srbe da idu korak dalje, da ih ne otjeraju u potpuno u zagrljaj Rusiji. I, znate, osim toga, tu je pretpostavljam i Kina. Tako da mislim da postoje razne kalkulacije, znate, veoma teško je za EU da uradi bilo šta ili čak da uvede jednostrane sankcije. Mislim, to nije nešto što bi EU uradila. Tako da ne mislim da ćemo imati kolektivne ili pojedinačne sankcije. Ali ako se dese onda mislim da će se Velika Britanija tome pridružiti. Ali u ovom trenutku, čini se da možda postoji određena nevoljkost da se to učini, a možda i sklonost da se nastavi s onom vrstom diplomatije iza kulisa”, kaže Hoey.

Čeka li MZ konkretan potez?

Na pitanje da li međunarodna zajednica čeka sa sankcijama da Milorad Dodik ili NSRS naprave konkretan potez pa da onda uvedu sankcije Hoey smatra da je to vrlo izgledna opcija.

“Da. Mislim, to je, to bi mogao biti slučaj. To je pitanje razgovora i podizanja perspektive o sankcijama, teškim sankcijama, ako stvari odu dalje i ako zaista urade sljedeći korak. Dakle, ono što mislim da se dešava je mnogo diplomatije iza kulisa i vrši se pritisak. Mislim, mislim da je i pozicija Rusije u ovom jasna prilično a to je da podrže integritet države Bosne i Hercegovine. To su jasno poručili i suprostavili se secesiji, ali njima to odgovara jer onda na taj način preko bosanskih Srba koji bi i dalje ostali u BiH spriječiti bilo kakav put prema članstvu u NATO-u. Oni žele da taj veto ostane tamo. Čak i kada je Dodik ranije u decembru otišao na sastanak sa Putinom, znate, Putin je to sasvim jasno i javno kazao. Ali, želim napomenuti da u slučaju da se desi bilo kakav sukob između Zapada i Republike Srpske da bi onda sigurno Rusija ne bi stala na stranu zapadni sila”, stava je Hoey.